Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Odpoklici hrane - obvescanje

232 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Predlagam, da se vzpostavi portal/aplikacija kjer se bo mozno prijaviti na obvestila o odpoklicih živil.

Odpoklici so objavljeni malo tu, malo tam, ni pa centralnega vira obvescanja. Prav tako je vracilo kupnine potrebno spremeniti v vecjo korist potrosnika (nek fiksni pribitek h kupnini - npr 10€ po odpoklicanem kosu izdelka), saj proizvajalci vecinoma sprejmejo tveganje odpoklica, ker vecina ljudi odpoklicev ne zasledi ali izdelka ne vrnejo. zato pa jemo vse bolj slabo hrano. ker se izplaca.

33 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Boštjan Šafarič 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 1. 2024

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Obveščanje javnosti o vseh neskladnih in nevarnih proizvodih, ko so živila, krma, igrače, kozmetika in električni proizvodi, je od 1. januarja 2024, dostopno na portalu javne uprave. Javnost je bila o tem obveščena 8. januarja 2024 na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Prav tako je UVHVVR že podala pobudo, da se uvede prijava na e-poštna obvestila, kar naj bi bilo izvedeno v letošnjem letu. Točna časovnica še ni znana.

Pogoje in postopke menjave neskladnega izdelka in vračilo kupnine s strani prodajalca ureja Zakon o varstvu potrošnikov. Omenjeni predlog za spremembo zakona trenutno ni v načrtu.

Komentarji