Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

SMS obveščanje o prihajajočih poplavah in drugih naravnih nevarnostih

220 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Predlagam, da država razvije sistem, ki bo prebivalce Slovenije obveščal preko SMS sporočil o morebitnih poplavah ali drugih nevarnih naravnih pojavih na njihovem območju. Tako bi lahko prebivalci v ogroženih območjih pravočasno prejeli SMS obvestila z navodilom, kako naj se pripravijo na prihajajočo nevarnost. Tak sistem bi verjetno preprečil izgubo življenj, poškodbe ljudi in živali, ter materialno škodo, bistveno bolje kot obstoječe metode obveščanja prek tradicionalnih medijev.

Na primeru nedavne poplavne katastrofe je postal očiten primanjkljaj obstoječega sistema obveščanja prek rdečih alarmov s strani ARSO in sproženih siren v ogroženih občinah. Informacije niso dosegle ogroženih prebivalcev dovolj hitro, poleg tega pa so napovedi premalo območno natančne, navodila za ukrepanje pa preveč splošna, da bi prebivalcem že dovolj zgodaj omogočila ustrezno pripravo v smislu konkretnih ukrepov glede na dejansko ogroženost njihovih območij.

V izogib podobnim okoljskim katastrofam v bodoče bi lahko razvili sistem, ki bi spremljal trenutne podatke o vodostajih in pretokih slovenskih rek. Ob zaznavi nevarnih vrednosti bi sistem samodejno poslal SMS obvestila prebivalcem na ogroženih območjih z natančnimi navodili, kako ukrepati, da bodo lahko zaščitili svoje premoženje, živali in svoje bližnje.

Takšen sistem bi lahko izkoristil obstoječe podatke o vodostajih, ki so že na voljo na spletni strani ARSO (https://www.arso.gov.si/vode/podatki/stanje_voda_samodejne.html). Infrastrukturo bi verjetno lahko nadgradili še z dodatnimi poplavnimi senzorji na ustreznih mestih, ter povezali z napovedmi vremenologov, hidrologov, geologov in poveljstvom civilne zaščite, tako da bi se lahko sistem odzival samodejno ali pa na podlagi sprotnih odločitev kriznega štaba, kakšna navodila naj se pošiljajo katerim prebivalcem, ki bodo lahko ustrezno ukrepali.

Na podlagi geoloških kart Slovenije bi lahko sistem optimizirali za izjemno ciljano obveščanje najbolj ogroženih prebivalcev (ki živijo na poplavnih območjih; na območjih, kjer grozijo zemeljski plazovi ipd.).

Verjetno bi lahko sistem služil tudi za obveščanje gasilskih, medicinskih in vojaških enot, da bi lahko še učinkoviteje ukrepale. Lahko bi prebivalcem Slovenije preko spleta prikazoval natančnejše stanje v živo za vsa območja. Sistem bi lahko omogočal, da bi prebivalci sami preko spletne ali mobilne aplikacije sporočali, če so v nevarnost ali da so utrpeli kakšno škodo, kar bi razbremenilo obstoječe telefonske številke za klice v sili, in omogočalo upravljalcem boljše spremljanje dejanskega stanja.

Obstajajo že podobni sistemi za SMS obveščanje uporabnikov o pomembnih dogodkih na drugih področjih. Na primer, zavarovalnice obveščajo o nevarnosti prihajajoče toče. Vodovodna podjetja obveščajo svoje uporabnike o motnjah pri dobavi vode, ali kadar je pitna voda onesnažena. Elektro in telekomunikacijska podjetja obveščajo o prekinitvah dobave elektrike ali komunikacijskih omrežij. Pošiljanje SMS sporočil (ali obveščanje preko mobilnih aplikacij) omogoča hitrejši in direktnejši doseg ciljnih skupin kot objave preko klasičnih medijev.

Razvoj takšnega sistema bi verjetno zahteval bistveno nižje stroške kot sanacija nedavne poplavne katastrofe in prihodnjih podobnih dogodkov. Zato bi bilo vlaganje v izvedbo takega sistema zelo smotrno. Glede na napovedi stroke v zvezi s podnebnimi spremembami je verjetno, da se bodo podobni vremenski dogodki v prihodnosti povečevali.

8 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J Jure V. 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji