Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Stroga prepoved golosekov na strmejših brežinah, ki zaradi takega poseka ponavadi začnejo plaziti

248 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Teden za tednom opazujem veleume kako si za hišami posekajo drevje, da "imajo več sonca". Vse prevečkrat to stori tudi država ob gradni cest, daljnovodov in železnic. Ko korenine podrtih dreves popustijo se nato ob prvem večjem nalivu brežina odtrga in sproži se plaz. Sledi histerično ihtenje lastnikov stavb ali infrastrukture pred televizijskimi kamerami in nabiranje denarja za drago umetno sanacijo plazu, ki jo je prej tisočletja skupaj držala narava sama. Ponavadi neumnost lastnika sanira država ali občina z davkoplačevalskim denarjem.

Vladi predlagam, da zakonsko prepove goloseke na strmejših bregovih in zapove visoke kazni odgovornim osebam, v primeru kršitev.

28 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z Zaskrbljeni zeleni državljan 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


12. 9. 2023

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Zakon o gozdovih (Uradni list RS, št. 30/93, 56/99 – ZON, 67/02, 110/02 – ZGO-1, 115/06 – ORZG40, 110/07, 106/10, 63/13, 101/13 – ZDavNepr, 17/14, 22/14 – odl. US, 24/15, 9/16 – ZGGLRS, 77/16 in 78/23 – ZUNPEOVE; v nadaljnjem besedilu: ZG) ureja varstvo, gojenje, izkoriščanje in rabo gozdov ter razpolaganje z gozdovi kot naravnim bogastvom s ciljem, da se zagotovi trajnostno, sonaravno ter večnamensko gospodarjenje v skladu z načeli varstva okolja in naravnih vrednot, trajno in optimalno delovanje gozdov kot ekosistema ter uresničevanje njihovih funkcij. Nadalje ZG določa, da mora lastnik gospodariti v skladu s predpisi, z načrti za gospodarjenje in upravnimi akti, izdanimi v skladu z ZG (prva alineja prvega odstavka 5. člena ZG). Organizirana je javna gozdarska služba, ki jo izvaja Zavod za gozdove Slovenije (v nadaljnjem besedilu: zavod). Za vse gozdove v Republiki Sloveniji so izdelani načrti za gospodarjenje. Sečnja gozdnega drevja se sme opraviti le na podlagi odločbe zavoda, ki jo zavod izda v upravnem postopku na podlagi gozdnogojitvena načrta ter po predhodnem svetovanju in skupni izbiri dreves za možni posek, lastniku gozda (17. člen ZG). Nadzor nad izvajanjem zakona je v skladu s 75. členom ZG v pristojnosti gozdarskih inšpektorjev, ki tudi izvajajo inšpekcijski nadzor.

V zvezi z goloseki še pojasnjujemo, da so goloseki prepovedani že na podlagi 22. člena ZG, ki navaja, da je posek na golo kot način gospodarjenja z gozdovi prepovedan; razen v primeru, če je to predvideno v gozdnogospodarskem načrtu ali če je to potrebno zaradi sanitarne sečnje oziroma opravljanja preventivnih varstvenih del.

V želji, da smo vam z odgovorom na vaš dopis razjasnili pogled na organiziranost gozdarstva v Republiki Sloveniji, kot vas tudi seznanili z že obstoječo zakonsko prepovedjo glede golosečnega sistema gospodarjenja, vas lepo pozdravljamo.

Komentarji