Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Oviranje izvedbe intervencije (gasilcev, reševalcev, policije, Civilne zaščite...)

812 OGLEDOV 22 KOMENTARJEV

Glede na zadnji odmevni primer iz Bleda, ko je tuj državljan z vozilom zaparkiral garažo in izvoz gasilcem, in jim tako preprečil pravočasno intervencijo, kar bi lahko imelo usodne posledice v nadaljevanju podajam predlog.

Ker je tovrstnega malomarnega parkiranja in oviranja intervencijskim vozilom veliko, predlagam, da se tovrstni prekrški ustrezno ovrednotijo. Primer: policisti ali reševalci ali gasilci... bodo klicani na intervencijo, na njihovem izvozu pa bo parkirano vozilo. Policisti/redarji mu bodo dali listek za 80€ (polovička 40€) in potem bodo čakali da voznik vozilo odstrani. Seveda je to nesorazmerno in z vidika javnega interesa kot tudi zaradi reševanja življenj in premoženja nedopustno.

Predlagam, da se v ustrezen predpis opredeli, da kdor kakorkoli namerno ali nenamerno ovira izvedbo intervencije bistveno višja globa in seveda, da se opredeli tudi pooblastilo, da se tovrstno vozilo ali druga ovira lahko odstrani na silo.

93 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR G gregoridv 6 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


12. 3. 2024

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Zakon o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 156/21 – uradno prečiščeno besedilo in 161/21 – popr.; v nadaljnjem besedilu: ZPrCP) v 16. in 18. točki četrtega odstavka 65. člena jasno določa, da je ustavitev in parkiranje prepovedano:

  • na mestu, na katerem bi parkirano vozilo onemogočilo vključitev v promet že parkiranemu vozilu ali onemogočilo dovoz na dvorišče stavbe, do garaže, skladiščnega prostora ali drugega podobnega objekta ali do zasebnega zemljišča. Dovoz na dvorišče, v objekt ali k objektu, pred katerim je prepovedana ustavitev ali parkiranje, mora biti na vhodu označen s predpisano prometno signalizacijo, če pa so na vozišču pri vhodu označena parkirna mesta, pa tudi s predpisano označbo na vozišču;
  • na označenih poteh, namenjenih intervencijskim vozilom.

Z globo 80 eurov se za prekršek kaznuje voznik, ki ravna v nasprotju z navedeno določbo.

Skladno z določbo 13. in 15. člena ZPrCP izvajata nadzor nad izvrševanjem določbe 65. člena ZPrCP tako policija kot tudi občinsko redarstvo.

V primeru nepravilnega parkiranja iz 16. in 18. točke četrtega odstavka 65. člena ZPrCP pooblaščena uradna oseba odredi odstranitev oziroma odvoz vozila, ki je parkirano v nasprotju s tem zakonom, če onemogoča drugemu udeležencu cestnega prometa varno nadaljevanje poti tako, da je pri izogibanju temu vozilu on ali kdo drug ogrožen ali bi glede na okoliščine lahko bil ogrožen, ali ovira druge udeležence cestnega prometa (19. člen ZPrCP).

Na občinskih cestah so za varen in nemoten promet  odgovorne občine, ki skladno z določbo 6. člena ZPrCP določijo pogoje in način odstranitve in hrambe nepravilno parkiranih vozil.

Ob vsakem posegu v zakon (npr. višja globa, odstranitev nepravilno parkiranega vozila s silo), je potrebno preučiti načelo sorazmernosti (prepoved prekomernih posegov). To pomeni, da mora biti poseg utemeljen s ciljem, in sicer tako, da v najmanjši možni meri vpliva na pravice in interese prizadetih subjektov. Ukrepi morajo biti primerni za dosego zakonodajalčevih ciljev, potrebni za njihovo implementacijo glede na objektivne interese državljanov ter ne smejo biti izven vsakega razumnega razmerja do družbene oziroma politične vrednosti teh ciljev.

Z globo 80 eur se tako, z načelom sorazmernosti, kaznuje nepravilno parkiranje v skladu 65. členom ZPrCP in ne povzročitev posledice, ki lahko nastane zaradi malomarnega ravnanja osebe (oviranje intervencije, česar posledica je lahko materialna škoda, huda telesna poškodba ali smrt). 
 
Skladno z vsem navedenim Ministrstvo za infrastrukturo meni, da so določbe, ki urejajo nepravilno parkiranje in odstranitev nepravilno parkiranega vozila, ustrezne in skladne z načelom sorazmernosti in varnega cestnega prometa.

Komentarji