Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog čaka odziv pristojne institucije

Visoko šolstvo

323 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Visoko šolstvo v Sloveniji je danes na točki, ko se zares vidi slabo vodenje in ravnanje s tem sistemom. Naprej:

1. Zakaj mora v Sloveniji študirati večina tistih, ki dokončajo srednješolsko izobraževanje?

2. Zakaj so v Sloveniji potrebe "le" (večina) po delavcih z univerzitetno izobrazbo?

3. Zakaj se dovoli študij vsem študentom, tudi na tistih programih, ki že od svojega nastanka ne prinašajo niti ene zaposlitvene možnosti (ali pa so te omejene na tuijno ali zgolj zaposlitev na fakulteti)?

4. Kdaj se bo slovenska politika zavedla problema, da primanjkuje ležišč za študente v Ljubljani, zato ker je do neke mere kvalitetno študirati res samo v Ljubljani?

5. Zakaj ministrstvo in vlada sploh dopuščata objavo oglasov za najem študentskih stanovanj na portalih nepremicnine.net in s tem dopuščajo denarno osiromašenje študentov kot tudi vseh, ki jih podpirajo?

V teh vprašanjih so jasno izraženi problemi, ki nakazujejo kaj je bilo "zavoženo" v preteklih desetletjih in mislim, da imamo sistem, ki je sam sebi namen, brez vizije (ali pa je vizija, da bodo do leta 2030 vsi imeli doktorat?)

Jasno je, da morajo biti rešitve storjene na naslednjih področjih:

1. upravičenost programov in njihovega financiranja, ter kakšne so realne potrebe po posameznih kadrih in da ne izobražujemo neke delovne sile, ki se bo nato zaposlila v tujini.

2. ureditev bivanja čim bližje kraju študiranja. Zakaj se ni zgradilo novih študentskih domov, zakaj se dopušča manipuliranje (nepremicnine.net in podobno).

3. skoncentriranost programov v Ljubljani, zakaj se ne omogoča študija na daljavo?

4. prevelika poraba denarja (samo za zadržanje statusa študenta; izobraževanje kadrov, ki gredo potem v tujino; univerze izkoriščajo veliko število prijav in si tako pridobijo denarno maso, večina študentov iz tega naslova na koncu fakultete sploh ne odpravi (podatki o diplomirancih so porazni, če se že dovoljuje prijavo toliko bodočim študentom).

5. omejitve financiranja univerzam, tj. naj dokažejo, da si denar zares zalužijo in da izobrazijo zaposljivo kvalitetno delovno silo,

Upam na spametovanje.

Hvala in lep pozdrav

24 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Y Yoys780 27 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ROK ZA ODGOVOR

Komentarji