Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Eko subvencije za nakup električnih koles

778 OGLEDOV 14 KOMENTARJEV

Predlagam, da država preko Eko sklada ponudi subvencije/spodbude za nakup električnih koles za fizične osebe.

Skoraj nerazumljivo je, da se v imenu ekologije subvencionira električne in hibridne avtomobile, na vožnjo s kolesi, ki je za red velikosti (5-10 Wh/km za kolesa, 150-250 Wh/km za avtomobile) bolj ekološka od vožnje s težkimi električnimi terenci in limuzinami, se pa popolnoma "pozablja".

Pri nas velja nekakšen predsodek, da so električna kolesa namenjena lenim debelim turistom, a gre v resnici - sploh v mestih - za hitro, tiho, majhno in učinkovito prevozno sredstvo. Edina težava je začetna investicija, saj so cene električnih koles precej visoke.

Morebiten argument, da bi s tem spodbujali lenobo, ne vzdrži tehtne presoje, saj se tisti, ki so preleni za navadna kolesa, sedaj enostavno usedejo v - avtomobil.

Subvencija električnih koles bi pripomogla k zmanjšanju številka avtomobilov v mestih in povečala fizično aktivnost prebivalstva, saj gre pri teh kolesih za asistenco in je treba (sicer manj) še vedno pedalirati.

Podobne subvencije so v Evropi na voljo v Avstriji, Belgiji, Nemčiji, Italiji, Franciji, Španiji ter Švici in se odlično obnesejo.

20 glasov

22 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D D0 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji