Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Spodbujanje dela od doma z namenom zmanjševanja ogljičnega odtisa

294 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

V zadnjih letih smo priča vse bolj ekstremnim vremenskim pojavom, ki jih pripisujemo povečanju izpustov toplogrednih plinov. Eden največjih dejavnikov, ki prispevajo k izpustom, je transport. Iz tega razloga EU pospešeno izvaja elektrifikacijo voznega parka, ki naj bi vsaj deloma omilila posledice. Vožnja z električnim vozilom ima namreč manjši ogljični odtis kot vožnja z avtom na notranje izgorevanje. Kljub vsemu pa je ogljični odtis lahko še manjši, če vožnje sploh ni.

Iz tega razloga predlagam zakonsko podporo za delo od doma za tista delovna mesta, ki jim narava dela to omogoča. Zakonska podpora bi spodbudila delo od doma za tista podjetja, ki se zaradi različnih neupravičenih razlogov temu izogibajo (npr. zaradi takšne tradicije v podjetju, zaradi zapletenega nadzorovanja zaposlenih na domu, zaradi solidarnosti do ostalih zaposlenih, ki jim narava dela ne omogoča dela od doma...itd.).

Pozitivni učinki povečanega dela od doma med drugim vključujejo:

- manjšo porabo pogonskih goriv zaradi manjšega števila udeležencev v prometu

- zmanjšanje gneče v jutranjih in popoldanskih urah, kar zmanjšuje porabo goriva za ostale udeležence v protemu, ki morajo potovati

- zmanjšanje obrabe cestnih površin ter potreba po redkejšem vzdrževanju

- manjša zasedenost in manjša potreba po parkirnih mestih

- manjša potreba po pisarniških prostorih in manjši stroški njihovega vzdrževanja

- podaljšanje življenjske dobe vozil in zmanjšanje stroškov njihovega vzdrževanja

Menim, da se je vredno potruditi in premostiti vzroke, zaradi se nekatera podjetja ne odločajo za delo od doma v večjem obsegu, saj je cilj (zmanjšanje ekstremnih klimatskih pojavov) veliko pomembnejši. Spodbuda s strani zakonodajalcev je zato več kot dobrodošla.

29 glasov

10 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J J2 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 9. 2023

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Z vidika splošne delovnopravne ureditve pojasnjujemo, da Zakon o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 21/1378/13 – popr.47/15 – ZZSDT, 33/16 – PZ-F, 52/1615/17 – odl. US, 22/19 – ZPosS, 81/19203/20 – ZIUPOPDVE, 119/21 – ZČmIS-A, 202/21 – odl. US, 15/22 in 54/22 – ZUPŠ-1; v nadaljnjem besedilu: ZDR-1) med fleksibilnimi oblikami zaposlovanja ureja tudi pogodbo o zaposlitvi za opravljanje dela na domu. Za delo na domu se šteje delo, ki ga delavec opravlja na svojem domu ali v prostorih po svoji izbiri, ki so izven delovnih prostorov delodajalca ter delo na daljavo, ki ga delavec opravlja z uporabo informacijske tehnologije. To obliko pogodbe o zaposlitvi ZDR-1 ureja v določbah od 68. do 72. člena.

Glede na pogodbeno naravo delovnega razmerja mora biti za delo na domu podano ustrezno soglasje volj delodajalca in delavca, ki se izrazi v sklenitvi pogodbe o zaposlitvi za delo na domu (ne glede na to ali gre za novo zaposlitev ali dogovor o opravljanju dela na domu z delavcem, ki je že zaposlen). ZDR-1 v drugem odstavku 69. člena izrecno določa, da se s pogodbo o zaposlitvi med delodajalcem in delavcem uredijo pravice, obveznosti in pogoji, ki so odvisni od narave dela na domu.

Delavec, ki opravlja delo na svojem domu ali v prostorih po svoji izbiri v dogovoru z delodajalcem, ima enake pravice kot delavec, ki dela v delovnih prostorih delodajalca, vključno s pravico do sodelovanja pri upravljanju in sindikalnega organiziranja.

Ob obveznostih delodajalca, ki izhajajo iz delovnega razmerja in običajnega opravljanja dela pri delodajalcu, mora delodajalec v primeru opravljanja dela na domu obvestiti inšpektorat za delo  o nameravanem organiziranju dela na domu in zagotoviti delavcu nadomestilo za uporabo lastnih sredstev.

Upoštevaje navedeno lahko povzamemo, da veljavna zakonska ureditev že naslavlja pogodbo o zaposlitvi za opravljanje dela na domu. Ob tem naj dodamo, da predlog sprememb in dopolnitev ZDR-1 vključuje tudi rešitve, ki se nanašajo na ureditev opravljanja dela na domu (fleksibilnejša možnost dogovora o opravljanju dela na domu z aneksom, vključitev zahtev Direktive (EU) 2019/1158 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 20. junija 2019 o usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja staršev in oskrbovalcev ter razveljavitvi Direktive Sveta 2010/18/EU).

Predlogi sprememb in dopolnitev ZDR-1 so bili predmet usklajevanj med socialnimi partnerji v okviru Pogajalske skupine Ekonomsko-socialnega sveta za pripravo novele ZDR-1. Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o delovnih razmerjih je bil v postopku javne obravnave od 26. 6. 2023 do 10. 7. 2023. Po opravljeni fazi medresorske obravnave bo novela ZDR-1 posredovana v obravnavo Vladi Republike Slovenije in v zakonodajni postopek Državnemu zboru Republike Slovenije.

Komentarji