Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Dodatni tehnični pregled vozila

292 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Predlagam, da se ob vsaki menjavi lastništva uvede obvezen tehnični pregled vozila,kar bi postalo pogoj ob prenosu lastništva .

-Z tem dejanjem bi lahko preprečili manipulacije trgovcev in zasebnih prodajalcev o stanju vozila ob prodaji .

- povečala se bi tudi varnost na cestah zaradi zglednejšega vzdrževanja vozil.

-sporna vozila in nezanesljivi trgovci bi bili hitreje umaknjeni iz avtomobilskega trga.

34 glasov

13 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR I Izbrisan uporabnik 45861 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


21. 8. 2023

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Ministrstvo za infrastrukturo (v nadaljevanju: MZI) se s predlogom ne strinja.

Tehnični pregledi vozil, ki so udeležena v cestnem prometu, se izvajajo v rokih, ki so določeni v 49. členu Zakona o motornih vozilih (Uradni list RS, št. 75/17 in 92/20 – ZPrCP-E). Vsaka stranka pa lahko pripelje vozilo na tehnični pregled vozila, tudi izven obveznih rokov, ki jih določa navedeni člen, npr. v namen prodaje oziroma nakupa vozila.

V okviru širše evropske perspektive na področju tehničnih pregledov smo ugotovili, da nobena država članica Evropske unije ne uveljavlja obveznega tehničnega pregleda vozila ob vsaki spremembi lastništva vozila.

Evropska komisija je na svoji spletni strani zbrala podatke o rokih opravljanja tehničnih pregledov po različnih evropskih državah.

MZI pojasnjuje, da sedanja ureditev že omogoča redno in sistematično preverjanje vozil, kar prispeva k visoki ravni varnosti v cestnem prometu. Sprememba lastništva vozila ne vpliva nujno na tehnično stanje vozila, zato bi obvezni tehnični pregled ob vsaki menjavi lastništva vozila povečal nepotrebno administrativno obremenitev in stroške za državljane.

Poudarjamo, da MZI nenehno spremlja stanje na področju cestnega prometa in se zavzema za izboljšanje varnosti vseh udeležencev v prometu. V prihodnosti bomo še naprej preučevali možnosti za izboljšanje sistema tehničnih pregledov vozil, ki bi zagotavljale optimalno raven varnosti na slovenskih cestah.

Veseli smo vašega interesa za varnost v prometu in upamo, da smo vam s tem dopisom uspeli pojasniti naš pogled na to temo.

Komentarji