Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Vojno dobičkarstvo

106 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Vlada R Slovenije, rečeno je bilo, da boste poiskali in stopili na prste vsem tistim, ki so vojno v Ukrajini izkoristili za neupravičeno bogatenje oz. ti vojno dobičkarstvo. Naj vam torej dam dva namiga:

1. sladkor v vrečah po 25 kg, ki je lani spomladi stal 16 €, zdaj stane nekaj centov manj kot 40 € (Spar)...

2. les za kurjavo (iz tarifne oznake 4401), ti. bukove golí je družba Slovenski državni gozdovi d.o.o. (SiDG) (v lasti R Slovenije, se pravi: vaša firma ...!) septembra 2022 podražila z 58,15 €/m3 na 60,46 €/m3, novembra 2022 na 68,34 €/m3, februarja 2023 celo na 91,32 €/m3, kar zaša 33 % glede na izhodiščno ceno. Res je, da ga je maja 2023 spustila na 82,32 €/m3 (kar je še vedno 25 % več glede na izhodiščno ceno), vendar je s 1. junijem prenehal veljati Zakon o nujnem ukrepu na področju DDV zaradi omilitve cen energentov, ki je les za kurjavo (iz tarifne oznake 4401) z 9,5 % stopnje znova dvignil na 22 % ... Ukrep nižjega DDV je bil sprejet: citiram »z začasnim znižanjem stopnje DDV se zagotavlja, da so potrošniki, predvsem najranljivejše skupine z nižjimi prihodki v času največje porabe energentov, tj. v času ogrevalne sezone, dodatno razbremenjeni podražitev«. Pa vas javno sprašujem:

a) kaj ste naredili, v smislu, da bi bil najranljivejšim skupinam z nižjimi prihodki les za kurjavo dostopen pod pogoji pred "specialno vojaško operacijo" v Ukrajini, kar naj bi upravičilo ponoven dvig DDV na 22 %?

b) kakšni so utemeljeni razlogi povišanja cene lesa za kurjavo, glede na to, da je gorivo za kmetijsko mehanizacijo zdaj dostopno pod praktično enakimi pogoji (cenami goriva), kot so bili pred "specialno vojaško operacijo" v Ukrajini?

Da pa tema ne bi ostala brez predloga: ustanovite ustrezen preiskovalni organ ter raziščite in ukrepajte glede neupravičenih podražitev oz po domače zoper vojno dobičkarstvo ter posledično vrnite cene na staro stanje.

Naj vas ob tem spomnim še na vašo temeljno dolžnost, ki je služenje narodu. Njegovo zadovoljstvo je vaša delovna uspešnost. Slednja je edini razlog, ki lahko opraviči vaše plače. In med te razloge zagotovo ne sodi, da se preigravate z zgodovino, ki ji očitno ne znate najti primernega mesta in veljave.

Aprila ste si v paketu javnega sektorja povišali plače! Za en plačilni razred!

www.dnevnik.si/1043019614

Povišanje vaših plač v aprilu za en plačilni razred znaša precej več, kot večina pokojnin, za katere "kao" ni denarja in pri mizernih uskladitvah, katerih višina komaj zadošča za skromen obisk trgovine, barantate s polovičko procenta.

Ampak vam plače padejo z lufta, pri čemer ste zadnji, ki boste ostali brez, saj se ponje stegnete v državno malho. Plače glavnine ljudi pa so odvisne od rezultatov njihovega dela.

V treh desetletjih samostojne slovenije ste oblikovali zakonodajo, ki je omogočila razprodajo države, da ne rečem krajo državnega premoženja. Kar še ni prodano, še bo. Kar ni pokradeno, prav tako. Ampak naj vas z objavo glasovnice spomnim, kaj smo bili vprašani na plebiscitu in o čem smo se odločali.

A še mislite, da zaslužite svoje plače? 

AVTOR H heizenberg 24 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

ne vsebuje jasnega predloga sistemske rešitve izpostavljene tematike

Komentarji