Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

delo občinskih svetnikov

256 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

DA bi se delo občinskih svetnikov vzelo bolj resno in ne samo bo kar bo predlgam:

da se oseba, ki se odloči za kandidaturo za občinskega svetnika in je nato tudi izvoljen tudi udeležuje sej občinskega sveta te občine in če že ne aktivno je vsaj pasivno prisotna za volivce katere zastopa. Zato predlgam, da se spremni zakonodaja na področju lokalne samouprave, da če občinski svetnik 3x zaporedoma manjka na sejah, se lahko sproži postopek zamenjave, oz. v primeru da 5 x zaporedoma manjka na občinskih sejah se mora sprožit postopke zamenjave in odstranitev tega neaktivnega svetnika.

le tako bi počistili "neresne" in nesposobne, še preden pridejo nove volitve.

28 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR C crnaprst 14 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


8. 8. 2023

Odziv Ministrstva za javno upravo

Ministrstvo za javno upravo uvodoma pojasnjuje, da Zakon o lokalni samoupravi[1] v prvem odstavku 37.a člena določa, da članu občinskega sveta preneha mandat, če izgubi volilno pravico, če postane trajno nezmožen za opravljanje funkcije, če je s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev, če v treh mesecih po potrditvi mandata ne preneha opravljati dejavnosti, ki ni združljiva s funkcijo člana občinskega sveta, če nastopi funkcijo ali začne opravljati dejavnost, ki ni združljiva s funkcijo člana občinskega sveta, če nastopi funkcijo ali začne opravljati delo oziroma če v enem mesecu po potrditvi mandata ne preneha opravljati funkcije ali dela v občinski, oziroma državni upravi, ki na podlagi določb 37.b člena tega zakona ni združljiva, oziroma ni združljivo s funkcijo člana občinskega sveta. Ker gre v primeru predčasnega prenehanja mandata izvoljenih predstavnikov volivcev za poseg v načelo svobodnega predstavniškega mandata, na podlagi katerem temeljijo sodobne demokracije[2] so razlogi za predčasno prenehanje mandata določeni taksativno, pri čemer je pri vsakem izmed omenjenih razlogov opravljen strog test sorazmernosti.

Predlagana pobuda ni primerna, saj ZLS taksativno določa razloge za predčasno prenehanje mandata, pri čemer razlog neaktivnosti člana občinskega sveta oziroma neudeležbe člana občinskega sveta na sejah občinskega sveta ne predstavlja razloga, ki bi lahko utemeljil poseg v načelo svobodnega predstavniškega mandata. Aktivnost člana občinskega sveta oziroma udeležbo na sejah občinskega sveta posredno terjajo že določba 35. člena ZLS, ki določa sprejemanje odločitev občinskega sveta (predvsem večino glasov članov občinskega sveta, ki je potrebna za sprejem odločitve občinskega sveta) in nenazadnje tudi volivci na vsakokratnih lokalnih volitvah.

 


[1] Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE; v nadaljevanju: ZLS.

[2] CDL-AD(2019)011rev, točka 120.

Komentarji