Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Država naj NE zaračunava dohodnine tudi za zneske, ki jih že prej pobere v obliki obveznih prispevkov

248 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Čeprav je RTV prispevek obvezen, se to ne šteje kot obvezen davek, zato ta znesek ni odštet od osnove za dohodnino. torej mora posameznik tudi za ta znesek 150€ (12,5 x 12 evrov) plačati dohodnino.

Enako se sedaj predvideva za obvezno dodatno zavarovanje (ki je do sedaj bilo prostovoljno, po novem pa bo obvezno) v letni višini najmanj 420€ (35 x 12€). Samo iz teh dveh obveznih prispevkov (dejansko davkov) posameznik iz naslova dohodnine plača dodatnih najmanj 90€ (kdor plača dohodnino po najnižji stopnji 16%) , pa do cca 300 € (tisti, ki plačujejo dohodnino po skoraj najvišji stopnji).

Zato predlagam, da se za osnovo za izračun dohodnine NE upošteva teh dveh obveznih prispevkov (seveda le tistim državljanom, ki so jih plačali) , saj država po mojem mnenju neupravičeno (=nepravično !) zaračuna dohodnino tudi za znesek, ki ga že prej pobere državljanom.

36 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T takojeprav 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 9. 2023

Odziv Ministrstva za finance

V zvezi s podanim predlogom Ministrstvo za finance v okviru svojih pristojnosti pojasnjuje, da v skladu z Zakonom o dohodnini (ZDoh-2) obvezni prispevki za socialno varnost, ki jih je na podlagi posebnih predpisov dolžan plačevati delojemalec in zavezanec, ki opravlja dejavnost in ugotavlja davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov, zmanjšujejo davčno osnovo od dohodka iz zaposlitve oziroma se priznajo kot odhodek pri ugotavljanju davčne osnove od dohodka iz dejavnosti (torej povsod tam, kjer se obvezni prispevki za socialno varnost že po veljavnem sistemu upoštevajo pri določanju davčne osnove). Zato se bo za znesek obračunanega obveznega zdravstvenega prispevka zmanjšala davčna osnova za odmero dohodnine od dohodkov iz zaposlitve in priznal višji odhodek pri ugotavljanju davčne osnove od dohodka iz dejavnosti. Trditev iz predloga tako v tem delu ne drži.

RTV prispevek pa nima narave primerljivega obveznega prispevka za socialno varnost, ampak gre za določitev obveznosti plačila določenih javnih storitev (primerljive so npr. letna dajatev za uporabo cest, takse, omrežnine, …), zato v tem delu nima primerljive narave in tudi ne primerljive davčne obravnave. Za namene davčnega priznavanja stroškov, ki jih ima zavezanec, in niso upoštevani že pri določanju davčne osnove oziroma se ne izvzemajo iz davčne osnove, je v slovenskem davčnem sistemu uvedena splošna olajšava, do katere so upravičeni vsi zavezanci za dohodnino, ki so rezidenti Slovenije in dosegajo dohodke, ki se vštevajo v letno davčno osnovo (t. i. sintetična obdavčitev).

Komentarji