Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

320 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Predlagam poenostavitev izdajanja evropske kartice zdravstvenega zavarovanja, prosim če upoštevate vsaj kakšen namig od spodaj navedenih:

-naj velja za nedoločen čas, sedaj jo naročamo vsako leto znova, prav lahko se pozabi

-naj se poenostavi izdajanje, zakaj je treba vpisat vse te številke in povezave

-zakaj se jih ne more naročiti več naenkrat za celo družino

-kako je to urejeno v drugih državah? Dvomim v primerljivost, postopek ni uporabniku prijazen

hvala

31 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J janezkos 8 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 9. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Veljavnost evropske kartice je skladno s priporočili EU omejena na določeno obdobje, ker izvajalci zdravstvenih storitev v tujini (še) ne morejo preverjati urejenosti zavarovanja. V času veljavnosti evropske kartice, ki je viden podatek na kartici, ZZZS oziroma vsi zavarovanci prevzemajo tveganje, da ima imetnik evropske kartice, ki zdravstvene storitve uveljavlja v tujini, tudi dejansko urejeno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji. Glede na navedeno izdaja evropske kartice z dolgo dobo trajanja z vidika poslovnega tveganja (gospodarnega ravnanja z javnimi sredstvi) ni smiselna, razen pri tistih zavarovancih, katerih zavarovanje ostaja praktično nespremenjeno (upokojenci in otroci). Pri teh kategorijah zavarovanih oseb se izda evropska kartica z daljšim obdobjem trajanja (pet let oziroma do 18. leta starosti). Nekatere države članice za določene kategorije oseb izdajajo evropske kartice z daljšim rokom trajanja (do deset let), nobena država članica EU pa ne izdaja evropskih kartic za nedoločen čas. Slednje bo možno šele, ko bo na ravni EU uvedena elektronska evropska kartica.

Glede predloga za poenostavitev postopka spletnega naročila evropske kartice pojasnjujemo, da je spletno naročilo evropske kartice pri ZZZS javno dostopna rešitev, za katero ni potrebno digitalno potrdilo. Ne gre torej za varni portal ali e-storitve, ki bi zahtevale registracijo in prijavo, temveč za spletni obrazec, ki je javno dostopen. Za identifikacijo in obdelavo spletnega naročila je zato obvezen vnos določenih identifikatorjev v spletni obrazec, ob tem pa dodani varnostni koraki, ki zagotavljajo varstvo osebnih podatkov pri spletnem naročilu evropske kartice. Varstvo osebnih podatkov je tudi glavni razlog ukinitve skupinskega naročila evropskih kartic.

Evropsko kartico se lahko naroči tudi preko mobilnega telefona z SMS sporočilom ali na območni enoti oziroma izpostavi ZZZS.

V zvezi z vprašanjem, vezanim na naročanje evropske kartice v drugih evropskih državah, točnega odgovora žal ne moremo podati. Glede na dostopne informacije se v večini držav pri naročilu evropske kartice zahteva identifikacija zavarovane osebe ali z vnosom identifikatorjev ali z registracijo in uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila oziroma drugega ustreznega načina prijave v portal, namenjen varnemu dostopu do elektronskih storitev. ZZZS sicer stalno spremlja razmere in zbira povratne informacije s terena, na podlagi katerih preverjajo, ali je potrebna dopolnitev obstoječe rešitve za spletno naročanje evropske kartice.

Komentarji