Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

obračun davka

185 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Predlagam spremembo Zakona o dohodnini, ki dohodek iz naslova kmetijstva pripiše / razdeli in obdavči vsem, ki so dne 30. 6. prijavljeni na istem naslovu stalnega bivališča. Dejstvo je, da je dohodek iz naslova kmetijstva (npr. 3100) dohodek tistega, ki je nosilec kmetije in na katerega račun so ta sredstva nakazana in z njimi dejansko lahko razpolaga. V primerih fiktivnih prijav prebivališč ali v primerih dveh ločenih gospodinjstev namreč obstaja problem, da se kmetijski dohodek pripiše tudi tistim prebivalcem na istem naslovu, ki do tega dohodka sploh nimajo dostopa oz. ga ne morejo koristiti. Zanj pa morajo plačati davek. To je izredno nepošteno in diskriminatorno, saj se tako davčno breme dejansko porazdeli med vse, prihodek pa le fiktivno.

Kmetijske subvencije in drugi dohodki iz naslova kmetijstva so v realnosti dejanski dohodek nosilca kmetije, ki s temi sredstvi samostojno upravlja, zato naj za to tudi plača ustrezen davek državi, tako kot so osebni dohodki dejansko dohodki posameznega zaposlenega in zanje plačuje davek.

Skupno bivališče še ne pomeni tudi skupnega gospodinjstva in skupnega koriščenja / uporabe posameznih vrst dohodkov.

Predlagam spremembo na način, da se dohodek iz kmetijstva v celoti pripiše tistemu, ki ga dejansko prejme, torej mu je nakazan na njegov TRR.

5 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sostanovalka 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji