Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prehod za pešce - česar pa obstoječi zakon ne dovoljuje

518 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Predlagam dopolnitev/spremembo zakona, ki dovoljuje postavitev prehoda za pešce le v primeru, ko je na vsaki strani ceste vsaj nekaj metrov pločnika. Utemeljitev - v ruralnih okoljih je precej naselij, ki nimajo pločnika in posledično ne smejo (!) imeti prehoda za pešce, ne glede na morebitno bližino vrtca ali šole. In če je cesta v državni lasti(upravljanju), občina sama ne more narediti resnično ničesar za varovanje svojih ljudi v takih okoljih. V enem konkretnem primeru gre za vas, za katero sta se država in občina že nekaj let nazaj dogovorili, da se cesta skozi vas, ki je v zelo slabem stanju, uredi (kanalizacija, vodovod, optika ....), v sklopu česar bi se uredil tudi pločnik in posledično par prehodov za pešce. pa je država odstopila od rekonstrukcije zaradi drugih finančnih obveznosti. otroci iz vrtca sredi vasi pa zato še vedno ne morejo iti skozi vas oz. preko ceste na bližnje otroško igrišče. Šoloobvezni otroci pa zato, da lahko pridejo na šolski avtobus ali domov z njega, morajo prečkati cesto kakor vedo in znajo

36 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T takojeprav 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 7. 2023

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Na področju nacionalne zakonodaje Zakon o cestah določa, da morajo biti prehodi za pešce in kolesarje na cestah označeni s predpisano prometno signalizacijo in ponoči osvetljeni v skladu s predpisi. Prehodi za pešce in kolesarje na cestah z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer so dopustni le v primeru, ko prostorske omejitve ne omogočajo izvedbe izvennivojskega križanja. V teh primerih morata biti smerni vozišči ločeni s prometnim otokom ali pa izveden semaforiziran prehod.
    
Aktualni predpis s področja projektiranja cest, ki je prenehal veljati in je še v uporabi (Pravilnik o projektiranju cest), v okviru zahtev, ki jih morajo izpolnjevati površine za pešce določa le minimalne dimenzije površin, ki so potrebne za normalno gibanje pešca, peščev prometni profil ter način ločevanja površin od vozišč za motorna vozila. Ostalih določb, ki bi se nanašale na navezovanje prehodov za pešce na pločnike in steze ter obvezne čakalne površine, pa s tem predpisom niso regulirane.
    
V fazi sprejemanja so tehnične smernice s področja površin za pešce. S temi smernicami je določeno, da mora biti za označitev samostojnih prehodov za pešce zagotovljeno pregledno polje do mesta na vozišču, ki je od začetka prehoda oddaljeno najmanj za dolžino zaustavitvene razdalje, ob upoštevanju dovoljene hitrosti, ki velja na tem odseku ceste, oddaljenost do sosednjega prehoda mora biti več kot 100 m, zagotovljene morajo biti čakalne površine ob prehodu, ki morajo biti povezane s pločnikom, izvedena mora biti klančina za zagotavljanje neoviranega gibanja funkcionalno oviranih ter prehoda osvetljen. 
    
Čakalna površina mora biti povezana s pločnikom do mesta, kjer pešec zapusti območje cestišča. Dimenzije čakalne površine so določene glede na pričakovano število pešcev, pri čemer je najmanjša širina 2 m, dolžina pa enaka širini prehoda za pešce, razen pri prostorskih omejitvah, pri čemer je širina čakalne površine lahko enaka širini pločnika.
    
 Omejene tehnične smernice bo v bodoče potrebno upoštevati pri projektiranju in izvajanju površin za pešce.

Komentarji