Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Balkonska sončna elektrarna - Saldiranje po fazah

1918 OGLEDOV 20 KOMENTARJEV

Kot vemo, po zahtevah EU zaostajamo s vzpostavitvijo pridobivanja elektrike iz obnovljivih virov. Super je, da se od konca leta 2022 lahko odločimo tudi za postavitev malih balkonskih elektrarn.

Če imaš enofazni števec tukaj problema ni, če pa imaš trifazni števec pa moraš tako elektrarno priključit na tisto fazo na kateri imaš največjo porabo. V tujini imajo to rešeno, da števec zna sam saldirat porabo.

Moj predlog pa je, da bi se tudi pri nas uredilo tako kot v nekaterih državah EU, da ti zna števec sam saldirat porabo. S tem bi postale take elektrarne privlačnejše in verjamem, da bi se več ljudi odločilo za njihov nakup.

55 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Q qwertzztrewq 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


8. 8. 2023

Odziv Ministrstva za okolje, podnebje in energijo

Predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Pri števcih električne energije obstajata dva načina merjenja energije glede na smer pretoka. Starejši način je vektorski način, kjer smer električne energije (A+ ali A-) definira rezultanta vseh treh vektorjev moči. Če ta sega v R+, se ta rezultanta energije beleži v registre A+ oziroma A-, če ta sega v R- oziroma negativno smer. To je tako imenovani princip elektromehanskega indukcijskega ali kot mu nekateri glede fizikalnih lastnosti pravijo tudi elektromotornega števca, kjer posamezni vrtilni momenti elektromagnetov treh faz delujejo na skupni rotor – aluminijasti disk. Pri tem starejšem načinu ni možno ugotavljati porabe energije in moči ločeno po fazah.

Drugi način, ki je možen zgolj pri statičnih števcih in ga je večina evropskih držav prevzela ob prehodu iz klasičnega v napredni merilni sistem, pa je aritmetični način merjenja, kjer se smer energije ugotavlja za vsako fazo posebej. V Sloveniji je za NMS predpisan aritmetični način merjenja, ki zagotavlja potrebne podatke za učinkovitejšo načrtovanje, upravljanje in vzdrževanje omrežij ter spremljanje osnovnih parametrov kvalitete napajanja( tudi napetosti).

Vektorski način se je pri enostavnih elektronskih števcih zaradi njihovega malega deleža napram indukcijskim uporabljal v Nemčiji. Verjetno je še danes tako, saj množične uvedbe naprednih števcev pri njih še ni.

Pri trifaznih statičnih števcih v Sloveniji je zahtevana aritmetična metoda registracije električne energije in moči. Pri aritmetični registraciji trifazni števec istočasno beleži izmerjene količine v registre prejete in oddane energije in moči v primeru, da je v eni izmed faz tudi oddaja energije in moči. Za lažje razumevanje načina registracije je podan spodnji primer:

  • V fazi L1 je odjem energije iz omrežja A1+;
  • V fazi L2 je priključena fotonapetostna naprava, zato je v tej fazi oddaja viškov
  • energije v omrežje A2-;
  • V fazi L3 je odjem energije iz omrežja A3+;

Števec tako mora istočasno beležiti energijo v registre prejete in oddane energije.

  • Odjem iz omrežja: A+ (OBIS; 1.0.1.8.0) = (A1+)+(A3+)
  • Oddaja v omrežje: A- (OBIS; 1.0.2.8.0) = A2 -

Vsi števci v okviru Naprednega merilnega sistema v Sloveniji delujejo na tak način.

Po drugi strani pa zapisano ne pomeni, da lahko odjemalec s trifaznim priključkom priključi tri enofazne balkonske elektrarne po 800W, vsako na svojo fazo. Funkcija omejevanja moči (toka) glede na priključno moč PPM namreč deluje tako po fazah (tokovih) kot po vsoti moči v vseh treh fazah.

Omejitev oddaje za vtične proizvodne naprave na OVE je postavljena na 600 W, med ostalim tudi zaradi varnostnih omejitev v električni instalaciji znotraj stanovanja ali hiše, kjer je priključna naprava. Te varnostne omejitve se nanašajo na vsako fazo posebej, zato ni mogoče dopustiti, na primer, da se v dveh fazah porablja po 500W, v eni pa proizvaja 1600W. Če bi omejitve nastavili na vsoto faz, bi števec ugotovil oddajo v višini 600 W (1600-500-500) in omejitev ne bi bila prekoračena. A v resnici bi na notranji instalaciji lahko nastopila preobremenitev, ki je varovalke ne bi izklopile. Eden najpogostejših vzrokov za požar v Sloveniji je napaka na električni instalaciji.

Podobno velja pri povzročanju prenapetosti v nizkonapetostnem omrežju, ki ga lahko povzroči hkratna oddaja v omrežje več takšnih priključnih naprav. Povečevanje oddaje v omrežje v eni fazi na račun porabe v drugih fazah bi lahko v eni fazi povzročilo nedopustno višanje napetosti, hkratni odjem v drugih fazah pa na dvig napetosti v tej fazi nima vpliva.

Zato je omejitev postavljena tako nizko, kot je postavljena. V primeru želje po močnejši napravi sta nujna analiza omrežja in soglasje operaterja.

Komentarji