Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Deklaracije v slovenščino

358 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Predlagam, da se uvede zakon, ki zahteva, da se živilni izdelki, ki se prodajajo v trgovinah v Sloveniji, imajo deklaracijo napisano v slovenščini. Nekatere trgovine to že prakticirajo, da na izdelek nalepijo nalepko z deklaracijo v slovenščini, če je originalno na embalaži izdelka ni.

32 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sara501 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


1. 8. 2023

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Osnovna pravila glede označevanja živil so določena v uredbah Evropske unije. Prenos določb iz EU uredb v nacionalni pravni red ni potreben, saj se le-te neposredno uporabljajo v vseh državah članicah EU.

Proizvodi, ki so namenjeni uporabi v živilski verigi, morajo biti jasno označeni, podatki morajo biti točni, preverljivi in ustrezati dejanskim lastnostim živil.

Uredba 1169/2011/EU1 med drugim določa, da morajo biti obvezne informacije o živilih prikazane v jeziku, ki ga potrošniki držav članic, v katerih se živilo trži, zlahka razumejo (člen 15. Uredbe1). Zakon o javni rabi slovenščine (Uradni list RS, št. 86/04 in 8/10) med drugim določa, da je slovenščina uradni jezik Republike Slovenije. V njem poteka govorno in pisno sporazumevanje na vseh področjih javnega življenja v Republiki Sloveniji.

Upoštevajoč zapisano morajo vse informacije na oznakah živil, ki se tržijo v Sloveniji, biti v slovenskem jeziku, tako da dodatna zakonodajna ureditev ni potrebna. Oznaka živila je lahko tudi večjezična.

Skladnost označb z zakonodajo o živilih preverjajo v okviru inšpekcijskega nadzora inšpektorji za hrano in uradni veterinarji Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Komentarji