Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Netransparentnost izvršiteljev

159 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Nekateri izvršitelji izkoriščajo izvršbe tako, da nabijajo stroške v višave in jih terjajo od dolžnikov (brez specifikacije), tako da sami določijo končni znesek v stotinah eur na nek obisk. Ta znesek napišejo na list in nato uveljavljajo pravilo močnejšega ter z izsiljevanjem npr. nasilnega vstopa takoj zahtevajo ta izmišljen znesek od dolžnika. Kdor se vda, npr starejši upokjenec, bo ta izmišljen znesek na licu mesta plačal.

Predlagam, da se izboljša zakon tako, da dolžnik izvršitelju plača stroške izključno na podlagi dokumentacije njegovih stroškov. Tako, kot pri obisku zobozdravnika, odvetnika dobimo specifikacijo oziroma račun, bi morali tudi od izvršitelja. Sedaj le ti pobirajo gotovino za zneske, ki jih sami določajo, hkrati pa ne rabijo izstaviti "računa". Predlagam določbo, da mora izvršitelj imeti transparentno dokumentacijo, kjer so navedeni njegovi stroški, ki naj bo podlaga za plačilo. Trenutno dolžnik plača znesek, ki ga določi izvršitelj sam in ne rabi utemeljiti ali izstaviti računa za to "storitev".

Predlagam tudi določbo, da mora izvršitelj rešiti situacijo s čim manj stroški in obiski.

Če si izvršitelj lahko obračunava stroške na meji verjetnega, lahko poljubno pogosto hodi v prostore dolžnika, pobira gotovino in hkrati ne rabi nositi dokumentacije o dolgu ter pripadajočih stroških, potem je sam sebi namen, saj nima iniciative, da bi po najcenejši poti poplačal upnika. Skratka, pošteni ljudje, ki želijo poplačati dolg, potrebujejo več varstva pred samovoljo in izkoriščanjem izvršiteljev.

21 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR L LuckyLuke 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji