Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Izgradnja večnamenskega dirkališča v Sloveniji

5159 OGLEDOV 121 KOMENTARJEV

DIRKALIŠČE V SLOVENIJI

Glede na nedavni obisk predsednika FIA Mohammeda Ben Sulayema v Sloveniji in špekulacijah o izgradnji novega večnamenskega objekta, ki bi bil v pri vrsti namenjen podpori gospodarstvu (tehničnega - testiranja, predstavitve,… kot tudi ostalega (gostinstvo, turizem, delavnice,… ) in izboljšanju prometne varnosti v Sloveniji, po drugi strani pa tudi podpora avto-moto športu ter nazadnje tudi takšni in drugačni zabavi, saj na dirkališčih po svetu potekajo tudi koncerti, sejmi, letalski mitingi,… navsezadnje bi takšen objekt služil za promocijo celotne države.

Takšen večnamenski objekt bi blagodejno vplival na gospodarski razvoj v širši okolici, saj bi s tem v Sloveniji odprla možnost testiranj izdelkov uspešnim podjetjem (Akrapovič, Hidria, Revoz, Goodyear Slovenija, GKN Driveline, …) kot tudi priložnost za vstop ali sodelovanje z drugimi podjetij iz bližnje (Rimac) kot širše okolice, ki bi tako lahko v Sloveniji začeli z zaposlovanjem kadra z visoko dodano vrednostjo.

Prav tako pa bi blagodejno vplival na razvoj gospodarstva v bližnji okolici, saj bi se povečalo povpraševanje po gostinskih in turističnih storitvah, povpraševano po mehaničnih in vulkanizerskih delavnicah, konferenčnih dvoranah, RENT-A-CAR storitvah, zabavni industriji,…

Prav tako menim, da bi bilo potrebno ob takšnih objektih oglaševati celotno Slovenij, saj je zaradi svoje raznolikosti, lepotah in majhnostih idealna za vikend oddihe celotne družine. S tem bi vsekakor pripomogli k prepoznavnosti naravnih, umetnih in kulinaričnih lepot celotne države.

Moje mnenje je, da bi načrtovanje in umestitev takšnega objekta moral biti državni projekt, ki pa bi ga se sofinancirali s strani FIA in gospodarstva, pri čemer mislim, da bi moral prvi korak začeti država z »nabiranjem« sponzorjev, ki bi sodelovali pri projektu, saj je takšen center velik finančni zalogaj. Nato pa bi gospodarstvo imelo vlogo pri načrtovanju, izgradnji in nadzoru izgradnje, država pa bi urejala »papirje« po čim hitrejšem postopku (nabava oz. zagotavljanje potrebnih zemljišč, gradbena in vsa ostala dovoljenja,…)

Glede lokacije podajam predlog v okolici Slov. Bistrice neposredno ob avtocesti in ind. coni, kjer je na voljo vsa priključna infrastruktura, prav tako so v okolic dobri pogoji za razvoj vseh vrst panog, prav tako lokacija ne spada v območje Nature 2000. Območje je dobri lokacije glede prihoda gostov iz vseh sosednih kot tudi drugih držav, hkrati pa je primerno kot izhodišče za vse enodnevne izlete po vsej Sloveniji od morja pa do Prekmurja in takšna lokacija bi lahko pripomogla tudi decentralizacije Slovenije.

Na podano območje sem v merilu prilepil progo dirkališča Red Bull Ringa iz avstrijskega Spielberga, kjer potekajo celo tekmovanja MotoGP in Formule 1 in ima polega primarnega dirkališča urejene tudi površine za treninge varne vožnje, bokse, konf. dvorane, go-kart progo,…

Menim da bi takšen objekt lahko bil širšega pomena za razvoj celote Slovenije, saj je to branža, kjer se tako gospodarsko kot zabavljaško »obrača veliko denarja« in bi pomenilo pritok tujega kapitala v Slovenijo in višanje BPD-ja, ter blaginjo celotni državi.

Glede na hrup in ostale pritožbe, v prilogah prilagam lokacije podobnih objektov, ki se nahajajo neposredno v okolici mest in občani lepo živijo v sožitju z avto-moto svetom.

PROSIM poglejte datoteko Dirkališča po Evropi.pdf, kjer sem prilepil postavitev dirkališč po Evropi v neposredni bližini mest. Na vseh slikah je zemljevid v enakem merilu in vsa ta dirkališča so že in nekatera bodo tudi letos gostila tekmovanje Formula 1 ter kup nižje rangiranih tekmovanj oz. tekmovanj v ostalih avto-moto disciplinah.

212 glasov

33 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR 9 9LukA9 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 7. 2023

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V zvezi s podanim predlogom je potrebno uvodoma pojasniti, da se Ministrstvo za infrastrukturo v okviru svojega delovnega področja oziroma svojih pristojnosti zaveda pomena tovrstnih objektov. Sodobna dirkališča oziroma različni večnamenski objekti zagotovo pripomorejo k višjemu nivoju izvajanja posameznih storitev na tem področju, dvigu ozaveščenosti in prometne varnosti, prav tako pa tudi k širši turistični prepoznavnosti regije oziroma države. Pri tem se je potrebno zavedati, da je pri vzpostavljanju tovrstnih objektov možnih več načinov financiranja, glede na večinoma tržno dejavnost aktivnosti, ki se večinoma izvajajo na teh objektih, pa glavni vir zagotavljanja virov financiranja praviloma izhaja iz podjetniškega sektorja. Kot rečeno, se po naši oceni večina aktivnosti nanaša na tržne dejavnosti oziroma dejavnosti, ki so umeščene v okviru posameznih panožnih aktivnosti. Iz navedenega izhaja, da predlagani nabor aktivnosti ne sodi neposredno pod delovno področje Ministrstva za infrastrukturo, vseeno pa si bomo v okviru svojih pristojnosti še naprej prizadevali za spodbujanje tovrstnih aktivnosti. Nenazadnje to dokazujemo že v okviru obstoječih aktivnosti ter zakonske regulative, ki se nanašajo na prometno varnost ter pridobivanje vozniških znanj in veščin za uporabnike v cestnem prometu.

Komentarji