Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Kazen za odmetavanje cigaretnih ogorkov in žvečilnih

414 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Večina kadilcev brezbrižno odvrže cigaretni ogorek .Poleg nevarnosti za požare ta razvada kadilcev onesnažuje pločnike, ceste, reke, morja, jezera ipd. Enako velja za žvečilne gumije, lepijo se na površino in so tudi nevarni za pse in mačke in ostale živali, ki se limajo na ogabne prilepke. Nekaj so to že urejale občine, prav bi bilo, da se to uredi na ravni države.

51 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T Trago 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


15. 2. 2024

Odziv Ministrstva za okolje, podnebje in energijo

V predpisih s področja ravnanja z odpadki so že določbe glede nezakonitega ravnanja z odpadki. V skladu s 26. členom Zakona o varstvu okolja 2 (Ur. l. RS, št. 44/22, 18/23 – ZDU-1O in 78/23 – ZUNPEOVE) je odmetavanje odpadkov in njihovo puščanje v okolju ter nenadzorovano ravnanje z odpadki, vključno s smetenjem, prepovedano. 

Tako kot drugod po Evropi pa je tudi pri nas prisoten problem smetenja – odmetavanja manjših količin odpadkov v okolje oz. namerno ali nenamerno puščanje ali odmetavanje manjših odpadkov v okolje. Zaradi tega so že bili sprejeti akti na nivoju EU, ki predstavljajo podlago za skupen boj vseh držav članic proti temu neželenemu pojavu. Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je že v nacionalni pravni red preneslo Direktivo EU 2019/904 o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje, kamor se uvrščajo tudi odpadni tobačni izdelki-cigaretni ogorki in naslavlja problem smetenja. Proizvajalci, ki dajejo na trg v Republiki Sloveniji tobačne izdelke, bodo morali kriti sorazmeren strošek čiščenja smetenja, zaradi Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (Uradni list RS, št. 9/17 in 29/17) pa izobraževanja in ozaveščanja proti onesnaževanju okolja s tobačnimi izdelki ne smejo izvajati. 

V skladu z Zakonom o varstvu okolja 2 je za vzdrževanje in čiščenje javnih površin predpisana obvezna občinska gospodarska javna služba, katere aktivnosti izvaja in nadzira občina z občinsko inšpekcijsko službo in redarstvom, in gre v danem primeru za izvirno pristojnost občin.

Komentarji