Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Slovenski znakovni jezik v šolah

139 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Slovencem je z ustavo zagotovljena pravica do slovenskega jezika, prav tako je zagotovljena pravica do slovenskega ZNAKOVNEGA jezika.

Imamo manjšine ki govorijo tuj jezik, zaradi česar je na nekaterih področhih v šolah obvesen predmet tudi italijanščina ali madžarščina.

Med tem ko negujemo tuje jezike, zaradi manjšin, da zadostimo zakonom, pa povsem pozabljajo na jezik ki je zapisan v slovensko ustavo.

Predlagam da se v rednih osnovnih šolah uvede obvezni izbirni predmet SZJ (slovenski znakovni jezik) in sicer vsaj od 4. do 9. razreda (vsaj 1/2 solske ure tedensko oz. 1, ura na 14 dni). Prav tako se znakovni jezik jezik uvede v gimnazije vse poklicne in srednje strokovne šole v smeri zdravstva, turizma, trgovske oz. sole ki izobrazujejo poklice za delo z ljudmi.

S tem bi se poskrbelo za dodatno uveljavitev pravic gluhih in gluhonemih, v korist pa vbi biko vsakemu posamezniku v sloveniji.

Vsak dan se lahko srečamo s kom, ki mu je slovenski znakovni jezik edini ki ga lahko uporablja. Morda bomo mi tisti, ki potrebujemo njegovo pomoč, morda pa le zato da bodo tu posamezniki ineli zivljenje bolj "podobno našemu" (manjše komunikacijske tezave pri opravljanju vsakodnevnih opravil, kot so trgovina, zdravnik, upravna enota, kjer potrebujejo več organizacije kadar zelijo poskrbet da bodo lahko komunicirali s svetom ki ne govori njihovega jezika)

8 glasov

15 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Bar-ba-ra-ba 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji