Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

kmetijski problemi

372 OGLEDOV 14 KOMENTARJEV

Kmetje, kmetije, državna birokracija in davki.

Ni problem, sem za subvencije, sem za vzdrževanje kmetijstva, sem za domača hrano, sem za olajšave. Vendar, predlagam vladi, da omeji, zameji, prepove izvažanje, hrane v tujino in uvažanje iz tujine. Če hočeš biti privilegiran kmet in imeti vse možne dodatke, boš prodal doma.

Zakaj kmet proda dobro, zdravo, domače, govedo v Avstrijo in uvozimo iz Madžarske ?

30 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR K kafetek 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 6. 2023

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Slovenija je država članica Evropske unije. Eno temeljnih načel Pogodbe o delovanju Evropske unije je pravica do prostega pretoka blaga s poreklom iz držav članic in blaga, ki prihaja iz tretjih držav in je v državah članicah v prostem obtoku. Države članice so morale odpraviti vse preostale ovire za prosti pretok blaga, da bi se lahko vzpostavil notranji trg.

Na podlagi tega načela država ne sme omejevati prodaje hrane, ki je pridelana v Sloveniji, izven naših meja. Prav tako se ne sme omejevati prodaje živil, ki imajo poreklo v EU ali tudi izven EU, če so ta pridelana v skladu z veljavnimi pravili.

Poudarjamo pa, da na ministrstvu z različnimi ukrepi podpiramo nakup lokalne hrane in s tem usmerjamo potrošnika, da posega po živilih slovenskega porekla. Ti ukrepi pripomorejo k večjemu povpraševanj po lokalni hrani, kar prepriča tudi ponudnike hrane, da se odločijo svoje izdelke prodati znotraj države.

Na MKGP urejamo spletno stran, kjer si lahko potrošniki preberejo o vseh prednostih uporabe in nakupa lokalne hrane. Nenazadnje so tudi potrošniki tisti, ki vplivajo na ponudbo saj se trg zahtevam potrošnikov zelo prilagaja. S tem namenom ministrstvo intenzivno informira potrošnika, da razume označevanje in temu primerno vedno bolj pozorno opravlja svoje nakupe.

Komentarji