Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zdravljenje alkoholikov brez njihove privolitve

1280 OGLEDOV 144 KOMENTARJEV

Zaradi nasilja, tako psihičnega kot fizičnega, ki je posledica alkoholizma, v mnogih primerih ,kljub ukrepanju policije ali CSD, ni možno poslati dotične osebe na zdravljenje brez njegove privolitve.

Zato predlagam vladi , da sproži to problematiko in sprejme ustrezen zakon za zaščito otrok in partnerjev v družini alkoholikov , torej brezkompromisno obvezno zdravljenje . ( Kot vemo , nemalokrat pride tudi do ubojev oz.umorov partnerjev, kot tudi otrok.

91 glasov

20 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J Jasnica 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


14. 7. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Obravnava problematike alkoholizma in z njim povezanega nasilja je pomembna zadeva, pri čemer je eden izmed ključnih vidikov, zaščititi otroke, partnerje in vse, ki  jih prizadene vedenje posameznikov, ki se soočajo z alkoholizmom. Na Ministrstvu za zdravje razumemo vašo zaskrbljenost, a je za uvedbo predlaganega zakona potrebo prej upoštevati številne dejavnike, ki so vključeni v izvrševanje takšnih ukrepov. Pri tem se naslanjamo predvsem na temelji načeli osebne avtonomije in pravice do privolitve v zdravljenje. Prisilno zdravljenje alkoholizma odpira etična vprašanja glede posameznikove svobode in pravice do odločanja o lastnem zdravju.

Na ministrstvu v namen zmanjšanja prekomerne rabe alkohola, izvajamo številne akcije in programe, spodbujamo dostop do kakovostnih programov zdravljenja ter spodbujamo ozaveščenost o alkoholizmu skozi številne izobraževalne kampanje.

Komentarji