Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Uskladitev pokojnin in dodatki..

2779 OGLEDOV 16 KOMENTARJEV

Predlagam vladi izredno uskladitev vseh pokojnin v višini 3,5 % in to z naslednjim mesecem. Prav tako predlagam, da se popravi odmerni odstotek vsem upokojenim po ZPIZ-2 na 63,5 % oz. glede na doseženo pokojninsko dobo. Predlagam tudi da se vsem upokojencem kateri prejemajo pokojnino ZPIZ-a R Slovenije odmeri letni regres v višini zajamčene pokojnine za polno delovno dobo in božičnica v višini 200 €.

49 glasov

8 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sony 10 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


9. 6. 2023

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

V zvezi s predlogom pojasnjujemo, da je Vlada RS, v zvezi spremembami in dopolnitvami pokojninsko invalidskega sistema za leti 2023 in 2024 na seji dne 25.5.2023, sprejela naslednje sklepe:

  1. Upokojenke in upokojenci ter uživalci nadomestil iz invalidskega zavarovanja bodo novembra in decembra letos ter v januarju 2024 prejeli za 1,8 odstotka višje pokojnine oziroma nadomestila. S tem bodo upravičenci do zagotovljene starostne pokojnine s polno pokojninsko dobo do konca leta prejeli izplačan znesek v višini 700 evrov.
  2. Uveden bo institut zagotovljene vdovske pokojnine za vse vdove ali vdovce, ki imajo poleg pravice do vdovske pokojnine tudi pravico do svoje predčasne, starostne ali invalidske pokojnine, ki bo znašala vsaj toliko kot zagotovljena starostna pokojnina. Sprememba bo stopila v veljavo s 1. januarjem 2024.
  3. Pri odmeri pokojnine delovnim invalidom, ki so delali krajši delovni čas, se bo kot osnova upošteval dohodek, ki bi ga prejemali, če bi delali za polni delovni čas. Ukrep bo veljal za invalide, ki se bodo upokojevali od 1. januarja 2024.
  4. Upokojenke in upokojenci ter uživalci nadomestil iz invalidskega zavarovanja bodo poleg letnega dodatka decembra 2023 prejeli tudi enkratni dodatek v obliki zimskega letnega dodatka, ki bo znašal 40 odstotkov letnega dodatka.

Ukrepa pod točko 1. in 4. bosta realizirana z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2023 in 2024, ukrepa pod točko 2. in 3. pa v okviru Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2S). 

Komentarji