Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Psihoterapija kot koncesijska zdravstvena storitev

966 OGLEDOV 47 KOMENTARJEV

Trenutno obisk psihoterapevta v Sloveniji ni možen v okviru koncesijskih zdravstvenih storitev. Ker je zaradi vse večjega stresa in vse slabše kakovosti družinskega in družbenega življenjskega stila hkrati tudi vse več obremenjujočih duševnih stanj (kot so npr. tesnobnost (anksioznost), depresivnost, itd.), ki zmanjšujejo kakovost bivanja in življenja tako posameznika kot njegove okolice, znižujejo delovno produktivnost, poslabšujejo medosebne odnose, znižujejo kreativnost, voljo do reševanja osebnih in družbenih izzivov, itd., menim, da je nujno potrebno, da se uvede kakovostna podpora posamezniku na duševnem področju tudi v okviru učinkovitejših sodobnejših pristopov, ki niso osredotočeni le na podporo s kemičnimi zdravili; na kar se sedaj osredotoča podpora koncesijskega zdravljenja duševnih izzivov, pri čemer človeka predvsem otopi in ga ne naredi bolj življenja željnega, kar se doseže z ustreznim psihoterapevtskim pristopom. Poleg tega se bo z dodatnim digitalnim razvojem družbe in sodobnim uvajanjem umetne inteligence (na kar znanost že opozarja), zaradi sprememb v družbenem okolju začelo slabšati hkrati tudi duševno zdravje, če se ga ne naslovi ustrezno pravočasno. V okviru koncesijske psihoterapije se lahko razvije tudi koncesijske programe skupinskih interaktivnih pristopov, kjer psihoterapevt dela s skupino. Ni vedno potrebno, da je pristop samo 1:1. Odvisno od duševnega stanja in osebnosti posameznika. Uvedba psihoterapije v koncesijsko storitev bi izboljšala zdravje tako posameznikov kot družbe.

Kot navaja NIJZ: "Duševno zdravje omogoča, da živimo izpolnjeno, razvijamo svoje potenciale in prispevamo k skupnosti."

Predlagam, da se psihoterapijo pod določenimi ustreznimi pogoji (npr. da ima lahko takšno koncesijo samo psihoterapevt, ki ima hkrati tudi medicinsko izobrazbo) vključi v nabor koncesijskih zdravstvenih storitev.

33 glasov

10 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR I Izak 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


21. 7. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Po obstoječi ureditvi  v zdravstvu lahko v Sloveniji psihoterapevtske storitve izvajajo pedopsihiatri, psihiatri in klinični psihologi (kar krije zdravstveno zavarovanje), tudi tisti, ki dejavnost izvajajo v obliki koncesije. V zvezi z vašim predlogom, »da se psihoterapija pod določenimi ustreznimi pogoji (npr. da ima lahko takšno koncesijo samo psihoterapevt, ki ima hkrati tudi medicinsko izobrazbo) vključi v nabor koncesijskih zdravstvenih storitev« vam tako odgovarjamo, da je to po obstoječem sistemu že možno, v kolikor storitve izvajajo navedeni zdravstveni delavci.

Ker pa je (pedo)psihiatrov in kliničnih psihologov premalo, je psihoterapija v zdravstvu težko dostopna. V Sloveniji področje izvajanja psihoterapije trenutno ni urejeno s specifičnim normativnim aktom, zato poklic (naziv) psihoterapevta ni ustrezno definiran, oziroma niso določene strokovne kompetence osebe, ki želi izvajati psihoterapijo. Ministrstvo za zdravje se zaveda, da obstaja velika potreba po zagotavljanju teh storitev, saj zaradi velikega povpraševanja ljudje ne dobijo več niti plačljivega terapevta in se je tudi na tem področju ustvarila čakalna vrsta. Ob zasledovanju cilja dostopnosti do storitev psihoterapije pa je treba upoštevati tudi, da morajo biti storitve zagotovljene strokovno, kakovostno in varno.  Ministrstvo je zato imenovalo delovno skupino, ki pripravlja ključna izhodišča za predlog zakona, ki bo urejal področje psihoterapije, predlog zakona o psihoterapiji pa bo pripravljen v letošnjem letu.

Komentarji