Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Hramba pokojnikove žare naj bo omogočena tudi pri svojcih

567 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Predlagam spremembo 17. člena ZAKONA O POGREBNI IN POKOPALIŠKI DEJAVNOSTI (vrste pokopov), tako, da se doda vrsta pokopa »– predaja pepela pokojnika zainteresiranim svojcem«

Z navedeno možnostjo bi tistim svojcem, ki bi za to izrazili interes, omogočili hrambo žare s pepelom svojca doma. Ta možnost bi pomenila tudi manjše obremenjevanje okolja in nenazadnje stroškov pogreba. Svojce namreč nosimo v spominu in nenazadnje v srcu.

54 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR U Uporabi svoj um 23 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 5. 2023

Odziv Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport

Pokop mrtvih je človekova temeljna civilizacijska norma od prazgodovine do danes. Spoštljiv odnos do mrtvih z ritualnim pokopom in kulturo poslavljanja od pokojnih poznajo vsa ljudstva in kulture sveta. V evropskem kulturnem prostoru sta pogrebna in pokopališka dejavnost dokaj normirani s strani države, vsaka država članica pa ureja ti dejavnosti v skladu s svojo tradicijo in krajevnimi običaji.

Zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti (v nadaljnjem besedilu: ZPPDej), z upoštevanjem dejanskega stanja v Republiki Sloveniji in evropskih smernic, sledi ustaljenim družbenim in zakonskim normam na tem področju, in sicer določa enotne pogoje za izvajanje pogrebne dejavnosti ter usmerja k poenotenemu urejanju pokopališke dejavnosti na lokalni ravni, pri tem pa sledi temeljnim načelom zagotavljanja pietete, varovanja zdravja ter upoštevanja zdravstvenih in sanitarno-higienskih predpisov, proste izbire izvajalca pogrebnih storitev ter proste izbire mesta pokopa.

Pri izvedbi pogreba, država zasleduje javni interes, in sicer, da se na pieteten način ravna s pokojnikom, vključno s pokopom pokojnika. Pokop obsega dejanja, ki omogočajo položitev posmrtnih ostankov oziroma upepeljenih ostankov pokojnika v grobni prostor ali raztros pepela v skladu z voljo pokojnika in na način, določen s pokopališkim redom, in ga lahko opravi le izvajalec pogrebne dejavnosti. Pri pripravi ZPPDej, predlogi, da se obravnava upepeljenih ostankov pokojnika prepusti svojcem in da se shranjevanje pepela pokojnika prepusti drugim inovativnim pristopom (slika, kamen, hranjenje žare doma), niso dobili podpore stroke niti širše javnosti, saj bi lahko nastopili primeri nesprejemljivega ravnanja z upepeljenimi posmrtnimi ostanki. Poleg navedenega sta pogrebna in pokopališka dejavnost vendarle dejavnosti, ki ju država z vidika urejene in normalno delujoče družbene skupnosti mora urediti poenoteno in z vso mero spoštljivosti do umrlega in njegovih svojcev.

Glede na navedeno ministrstvo meni, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji