Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Preprečevanje cenzure na javni RTV SLO

372 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Predlagam, da se v Zakon o medijih in/ali v Zakon o radioteleviziji Slovenija, med kazenske določbe doda člen o globi za izvajanje cenzure. Za vsak neupravičen izbris komentarja na MMC RTV Slovenija (za katerega moderator/pisec novice z navajanjem alineje v pogojih uporabe ne upraviči izbrisa), se finančno kaznuje moderatorja in z ustrezno višjo globo odgovorno osebo.

Obrazložitev:

Svoboda izražanja je zapisana tako med svoboščinami Listine EU o temeljnih pravicah, kot tudi v Ustavi Republike Slovenije.

Predvsem v zadnjem letu se je na MMC RTV Slovenija razmahnilo arbitrarno, množično brisanje komentarjev uporabnikov, tako tistih, ki kršijo pogoje uporabe - "Standarde in pravila komuniciranja na spletnem mestu rtvslo.si", kot tistih, ki jih ne, in se jih cenzurira (verjetno) zaradi osebnih/političnih stališč pisca novice.

Menim, da je takšno ravnanje v nasprotju z načelom svobode izražanja, ter ne sodi v razvito, svobodno, demokratično državo (kamor se uvrščamo), zato predlagam finančno sankcioniranje cenzure za izvajalca cenzure, ter odgovorno osebo. Seveda pravica svobode govora ni absolutna, a za omejevanje sovražnega govora skrbijo pogoji uporabe, ki se jih je dosledno treba držati.

35 glasov

10 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B bombon 31 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 5. 2023

Odziv Ministrstva za kulturo

Ministrstvo v zvezi s predmetnim navaja, da Zakon o medijih Zakon o medijih (Uradni list RS, št. 110/06 – uradno prečiščeno besedilo, 36/08 – ZPOmK-1, 77/10 – ZSFCJA, 90/10 – odl. US, 87/11 – ZAvMS, 47/12, 47/15 – ZZSDT, 22/16, 39/16, 45/19 – odl. US, 67/19 – odl. US in 82/21; v nadaljnjem besedilu: ZMed) v tretjem odstavku 9. člena določa, da izdajatelj, ki v okviru medija dovoljuje komentiranje javnosti, mora oblikovati pravila za komentiranje ter jih javno objaviti na primernem mestu v mediju. Komentar, ki ni v skladu z objavljenimi pravili, mora biti umaknjen v najkrajšem možnem času po prijavi oziroma najpozneje v enem delovnem dnevu po prijavi.

ZMed v zvezi s pravili komentiranja vsebuje kazenske določbe, in sicer v 148.a členu določa naslednje:

  • (3) Z globo od 500 do 5.000 eurov se kaznuje za prekršek izdajatelj, ki je pravna oseba, ali izdajatelj, ki je samostojni podjetnik posameznik, če v primeru, da v okviru medija dovoljuje komentiranje javnosti, ne oblikuje pravil za komentiranje in jih javno ne objavi na primernem mestu v mediju (tretji odstavek 9. člena).
  • (4) Z globo 250 eurov se za prekršek kaznuje odgovorna oseba pravne osebe ali samostojnega podjetnika posameznika, ki stori prekršek iz prejšnjega odstavka.

Ureditev pravil komentiranja sledi samoregulativni in sodni praksi v zvezi z ureditvijo komentiranja v medijih ter priporočilom EU na področju urejanja, in sicer zlasti na področjih, kot so zaščite mladoletnikov, boj proti sovražnemu govoru in na področju regulacije komercialne komunikacije oziroma oglaševanja. Samoregulacija (samo-urejanje) je v dokumentu EU z nazivom »Mnenje Evropskega ekonomsko-socialnega odbora o samoregulaciji in koregulaciji v zakonodajnem okviru Skupnosti«1 opredeljeno na način, da mora biti v skladu z zakonodajo in na njej tudi temeljiti. V okviru samoregulacije pa je treba zagotoviti njeno učinkovito izvajanje za dosego ciljev, prav tako pa je treba zagotoviti učinkovit nadzor in jasna pravna sredstva.

Obstoječa ureditev komentiranja se je izkazala za učinkovito in dobro sprejeto na obeh strani, tako na strani izdajateljev kot na strani uporabnikov. Na ministrstvu se zavedamo, da je treba, in tu se strinjamo s predlagateljem, zagotoviti pravna sredstva za uporabnike, katerih komentarji so odstranjeni oziroma umaknjeni. Ministrstvo bo zato ob prenovi medijske zakonodaje proučilo možnost uvedbe primernih pravnih sredstev, in sicer tako, da bodo uporabniki, katerih komentarji so umaknjeni oziroma izbrisani, imeli na voljo ustrezno zaščito oziroma pravico do pritožbe.

Glede predlaganih sankcij oziroma uvedbe globe na način, kot je naveden v predlogu, pa ministrstvo meni, da ne gre za primeren oziroma sorazmeren ukrep. Uvedba globe bi gotovo imela negativen vpliv na svobodo izražanja, saj bi izdajatelji medijev, v strahu pred morebitnimi globami, enostavno ukinili možnost komentiranja, s tem pa bi se znižali že doseženi demokratični standardi na področju svobode izražanja.

Komentarji