Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ugašanje uličnih svetilk

481 OGLEDOV 21 KOMENTARJEV

Predlagam, da se ulične svetilke ponoči ugašajo, saj zelo malo ljudi hodi zunaj npr. med 23 in 5 uro zjutraj. Potrata električne energije v tem času je torej skoraj da nesmiselna, s tem da vemo da ima kup negativnih posledic (med drugim vemo kako pomembno je spati v zatemnjeni spalnici, poznamo problematiko svetlobnega onesnaženja in vpliv teh umetnih luči na biologijo živali in rastlin). Pustimo naravi svoj prostor vsaj ponoči.

28 glasov

26 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T Tiam 10 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 2. 2024

Odziv Ministrstva za okolje, podnebje in energijo

Predlog Energetskega zakona, ki je v postopku sprejema v Državnem zboru, v primeru kriznih razmer na področju oskrbe z energijo v okviru 155. in 159. člena ureja prepoved osvetljevanja. 

V kriznih razmerah bi vlada podrobneje določila način zmanjšanja rabe električne energije z osvetljevanjem v določenem obdobju dneva, opredelila prostore, površine in stavbe, kjer bi bilo prepovedano osvetljevanje, in druge ukrepe, ki bi bili pomembni za prepoved osvetljevanja pri določenih stavbah, prostorih ali površinah.

Učinkovita in racionalna raba energije naj bo tudi sicer glavno vodilo pri uporabi razsvetljave in rabi električne energije zanjo.

Komentarji