Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Parkiranje pred uvozi

424 OGLEDOV 14 KOMENTARJEV

Predlagam prepoved parkiranja in ustavljanja vozil pred uvozi do stanovanjskih objektiv, razen za stanovalca ali lastnika.

Vsi vemo, kako je s parkiranjem v mestih. Ni parkirnih mest in dogaja se parkiranje na dovozih, na primer tudi enostanovanjskih objektov. Pokličeš policijo, pridejo, sočustvujejo, vendar pravijo, da ni podlage za ukrepanje, tudi table za prepoved parkiranje na uvoznih vratih ne smeš namestiti, sledi namreč lahko kazen redarja. Alternativa je le rumena črta, vendar v tem primeru tudi sam ne smeš parkirati na tem mestu.

Kakorkoli problem je agresivno parkiranje tistih, ki ta problem poznajo in kljub, čisto običajnemu s strani občine urejenem dovozu, ne moreš z vozilom s ali do parkirišča hiše.

28 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D DaNamBoBolje 53 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 5. 2023

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Zakon o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 156/21 – uradno prečiščeno besedilo in 161/21 – popr.; v nadaljnjem besedilu: ZPrCP) v 16. točki četrtega odstavka zelo jasno določa, da je ustavitev in parkiranje prepovedano na mestu, na katerem bi parkirano vozilo onemogočilo vključitev v promet že parkiranemu vozilu ali onemogočilo dovoz na dvorišče stavbe, do garaže, skladiščnega prostora ali drugega podobnega objekta ali do zasebnega zemljišča. Dovoz na dvorišče, v objekt ali k objektu, pred katerim je prepovedana ustavitev ali parkiranje, mora biti na vhodu označen s predpisano prometno signalizacijo, če pa so na vozišču pri vhodu označena parkirna mesta, pa tudi s predpisano označbo na vozišču.

Z globo 80 eurov se za prekršek kaznuje voznik, ki ravna v nasprotju z navedeno določbo.

Skladno z določbo 13. in 15. člena ZPrCP izvajata nadzor nad izvrševanjem določbe 65. člena ZPrCP tako policija kot tudi občinsko redarstvo.

Za označitev dovoza na dvorišče, v objekt ali k objektu s predpisano prometno signalizacijo sta, skladno z določbami Zakona o cestah (Uradni list RS, št. 132/22, 140/22 – ZSDH-1A in 29/23; v nadaljnjem besedilu ZCes-2), pristojna:

  • na državnih cestah upravljavec državne ceste (kar določa prvi odstavek 85. člena ZCes-2),
  • na občinskih cestah občina (kar določa prvi odstavek 112. člena ZCes-2).

Ministrstvo za infrastrukturo na podlagi navedenega meni, da ni potrebna priprava spremembe ZPrCP, ki bi določala prepoved parkiranja in ustavljanja vozil pred uvozi do stanovanjskih objektov, saj veljavna določba četrtega odstavka 65. člena ZPrCP to že ureja.

Komentarji