Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Davčna reforma - ena od rešitev

433 OGLEDOV 18 KOMENTARJEV

Vladi predlagam, da prvo preveri javni sektor kdo kaj dela. Predstojniki naj ukažejo naj vsak zaposleni na list papirja napiše kaj dela od 8 ih do 16 ih in kaj naredi v tem času. Na tej podlagi se bo javna uprava zmanjšala za 50%. Davčna reforma kar naenkat ne bo potrebna in naj ostane tako kot je.

26 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V verso verso 441 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


11. 5. 2023

Odziv Ministrstva za javno upravo

V zvezi z organiziranjem dela in vodenjem v organih državne uprave pojasnjujemo, da Uredba o notranji organizaciji, sistemizaciji, delovnih mestih in nazivih v organih javne uprave in v pravosodnih organih (Uradni list RS, št. 58/03 in nasl.) v 26. členu določa vsebino vodstvenih nalog. In sicer vodje notranjih organizacijskih enot načrtujejo, organizirajo, usmerjajo in nadzorujejo opravljanje dela v notranjih organizacijskih enotah, odločajo o zadevah z delovnega področja posamezne notranje organizacijske enote, za katere jih pooblasti predstojnik, in opravljajo najzahtevnejše strokovne naloge v notranjih organizacijskih enotah. Nadalje je v 24. členu uredbe določeno, da je vodja organizacijske enote za svoje delo in za delo organizacijske enote odgovoren vodji višje organizacijske enote, v okviru katere je organizirana organizacijska enota, ki jo vodi. Če take širše organizacijske enote v organu ni, je vodja odgovoren samo predstojniku. Skladno z navedenim torej vodje že v okviru obstoječe ureditve nadzorujejo opravljanje dela zaposlenih, ki jih vodijo.

Pravno podlago za postopek pred novo zaposlitvijo predstavljata Zakon o javnih uslužbencih (Uradni list RS, št. 63/07 – uradno prečiščeno besedilo, 65/08, 69/08 – ZTFI-A,  69/08 – ZZavar-E,  40/12 – ZUJF, 158/20 – ZIntPK-C, 203/20 – ZIUPOPDVE, 202/21 – odl. US in 3/22 – ZDeb) in Uredba o postopku za zasedbo delovnega mesta v organih državne uprave in v pravosodnih organih (Uradni list RS, št. 139/06 in 104/10), politiko zaposlovanja pa določa Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije (za ustrezno leto).  

Kot že navedeno, je predstojnik organa tisti, ki ureja organizacijo delovnega procesa v organu, ki ga vodi, ki odloča o zasedbah prostih delovnih mest v okviru kadrovskega in finančnega načrta in je tudi odgovoren za zakonito poslovanje v praksi. Predstojnik namreč odgovarja za strokovno, zakonito in kakovostno delo organa ter za zakonito in gospodarno porabo proračunskih sredstev in temu mora prilagajati organizacijo dela, sistemizacijo delovnih mest ter izbor javnih uslužbencev za izvajanje posameznih nalog.

Komentarji