Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ena kartica za IJPP

320 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Predlagam vladi za ustanovitev samo 1 kartice, za po CELOTNI Sloveniji avtobus, vlak mogoče tudi taxi. Dalo pa bi se jo kupiti letno ali pa mesečno.

Rezidenti RS s stalnim prebivalščem v sloveniji, bi imeli popust na kartico. Pišem samo za eno kartico kjer vsi ponudniki javnih prevozov se združili samo na 1 kartico za po celotni sloveniji

26 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Matevž. 20 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


9. 5. 2023

Odziv Ministrstva za okolje, podnebje in energijo

Z zadnjo spremembo Uredbe o načinu izvajanja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem prometu, o koncesiji te javne službe in o ureditvi sistema enotne vozovnice, se uvaja vozovnica »Slovenija«, in sicer bo cena imenske vozovnice 70 EUR/mesec (560 EUR/leto), neimenske pa 90 EUR/mesec (720 EUR/leto). Ta vozovnica ne bo več vezana na določeno relacijo ampak bo veljala za celotno Slovenijo in za vse dni v mesecu (mesečna vozovnica) oz. letu (letna vozovnica) ter bo veljala tako za avtobus kot za vlak. V prihodnje pa bomo vanjo vključili tudi mestne promete. Za enkrat tega še nismo uspeli, ker se je potrebno o tem dogovoriti z občinami, ki upravljajo posamezne mestne promete. 

Vozovnica bo uvedena z začetkom izvajanja novih koncesij na podlagi razpisa, ki je v zaključni fazi (predvidoma jeseni 2023). Takrat bodo tudi prenehali veljati produkti avtobusnih prevoznikov, ki izvajajo (bodo izvajali) obvezno gospodarsko javno službo medkrajevnega avtobusnega linijskega prevoza potnikov in bodo v veljavi le še zgoraj omenjeni produkti integriranega javnega potniškega prometa – IJPP.

Podobna subvencionirana vozovnico za študente in dijake je bila uvedena že s 1.9.2021 s ceno 25 EUR/mesec oz. 200 EUR/leto.

V prihodnje načrtujemo tudi vzpostavitev platforme mobilnosti kot storitve (MaaS – Mobility as a service), ki bo vključevala tudi ostale ponudnike, ki zagotavljajo določeno obliko prevozov potnikov: taksi, skiro, kolo, souporabo avtomobila, …

Komentarji