Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Dovoliti možnost odprtja manjših trgovin z lokalnimi izdelki v strogih mestnih središčih ob nedeljah

868 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Vladi predlagam dopolnitev zakona o Trgovini, ki ureja obratovalni čas manjših trgovin z lokalnimi izdelki za delo ob nedeljah, če to želijo.

Zakon o Trgovini nam trenutno onemogoča prosto odprtje trgovine v nedeljskem času. Tuji obiskovalci večjih mestnih središč, predvsem glavnega mesta Ljubljane, pa ravno takrat množično obiskujejo naše glavno mesto.

V nedeljo smo jim omogočili gostinsko ponudbo, odprli smo jim muzeje, nimajo pa kje kupiti kvalitetnega slovenskega izdelka.

Zakon sicer dovoljuje poslovanje v nedeljskem času z izjemo, da v prodajalni deluje nosilec dejavnosti ali njegov prokurist. V primeru enega delovnega lastnika je to težko, saj si tudi lastnik želi ohraniti razmerje med delom in časom, ki ga posveča družini in to pomeni zanj delo vsako nedeljo. Že vodenje lastnega podjetja vzame ogromno časa in angažiranosti, sploh če gre za manjša, družinska podjetja.

Na nasprotni strani, pa so v sezonskih mesecih na voljo študentje, ki bi z veseljem delali in si zaslužili sredstva za dvig kvalitete študentskega življenja. Vemo, da danes mladi odlično govorijo jezike in se lahko turistu ob obisku trgovine posvetijo na način, da komunicirajo, pridobivajo izkušnje, se učijo veščin za nadaljnji študij in zaposlitev.

Epidemija Covida je trgovinam, ki delajo v turizmu zadala velik finančni udarec, od katerega se marsikatera ni pobrala, hkrati pa se je z zaprtjem trgovine ob nedeljah prihodek trgovine in posledično dobaviteljev, slovenskih dobaviteljev, občutno zmanjšal.

Turist se nima možnosti vrniti v ponedeljek po nakup, tako kot to lahko stori domači kupec in tako je prihodek in posledično tudi DDV izgubljen.

Z vsem zgoraj opisanim, je predlog vladi, da bi omogočila dodatno izjemo v nedeljskem obratovalnem času in da bi poleg gostinstva, muzejev in drugih z zakonom opredeljenih izjem, dovolila trgovinam v strogem centru mestnega središča, ki podpirajo izključno SLOVENSKO LOKALNO KVALITETO, da so odprte tudi ob nedeljah, brez zakonskih omejitev.

Imate posluh za turizem, saj ste omogočil prodajo ob nedeljah v turistično-informacijskih centrih, muzej, letališčih – žal pa je staro mestno jedro ostalo spregledano.

Zahvaljujem se vam za obravnavo predloga in za njegovo odobritev, ki bo pokazala, da smo poleg ustvarjalnosti tudi razumen in gospodaren narod, ki še zna ceniti domače proizvode.

48 glasov

10 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR I Iva 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


24. 4. 2023

Odziv Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport

Uvodoma pojasnjujemo, da je predlog Zakona o dopolnitvah Zakona o trgovini (Uradni list RS, št. 139/20; v nadaljnjem besedilu: ZT-1B), s katerim je bila sprejeta omejitev obratovalnega časa, Državnemu zboru leta 2020 v postopek predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Luko Mescem. Skladno z  ZT-1B trgovec ne sme določiti obratovalnega časa prodajaln ob nedeljah in z zakonom določenih dela prostih dnevih. Prepoved določanja obratovalnega časa ob nedeljah in praznikih pa ne velja za prodajalne do 200 kvadratnih metrov prodajalnega prostora na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, namenjenih za javni promet, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter bolnišnicah, ki so bile določene kot izjeme.

Obratovalni čas se lahko določi brez omejitev tudi v prodajalni s površino do 200 kvadratnih metrov prodajnega prostora, če delo ob nedeljah in z zakonom določenih dela prostih dnevih v svojih prodajalnah opravlja izključno oseba, ki je kot samostojni podjetnik posameznik nosilec trgovinske dejavnosti oziroma njegov prokurist ali zakoniti zastopnik oziroma prokurist pravne osebe, ki opravlja trgovinsko dejavnost. Ne glede na navedeno lahko delo ob nedeljah in z zakonom določenih dela prostih dnevih skupaj s samostojnim podjetnikom posameznikom nosilcem trgovinske dejavnosti oziroma njegovim prokuristom ali zakonitim zastopnikom oziroma prokuristom pravne osebe, ki opravlja trgovinsko dejavnost, opravlja tudi oseba, ki lahko opravlja začasno ali občasno delo dijaka in študenta v skladu z zakonom, ki ureja zaposlovanje in zavarovanje za primer brezposelnosti, ter oseba, ki lahko opravlja začasno ali občasno delo v skladu z zakonom, ki ureja trg dela.

Ker je novela ZT-1B zajela tudi določene ustanove, po večini javne zavode, ki primarno opravljajo muzejsko dejavnost in dejavnost informiranja obiskovalcev o turistični ponudbi kraja ter zgolj v manjšem obsegu trgovinsko dejavnost, smo na ministrstvu v drugi polovici leta 2022 pripravili Zakon o spremembah in dopolnitvi Zakona o trgovini (Uradni list RS, št. 161/22; v nadaljnjem besedilu: ZT-1C), z namenom, da se med izjeme uvrstijo tudi prodajalne v muzejih in turistično informacijskih centrih. Te so bile kot izjema že pred tem začasno določene z Zakonom o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19 (Uradni list RS, št. 112/21 in 187/21 – ZIPRS2223; v nadaljnjem besedilu: ZIUPGT), vendar je ukrep z dnem 31.12.2022 prenehal veljati.

V zvezi s predlogom za dodatno izjemo, skladno s katero bi manjše prodajalne z lokalnimi izdelki lahko obratovalni čas določile tudi ob nedeljah, sporočamo, da trenutno na ministrstvu spremembe ZT-1 niso predvidene. Ob tem poudarjamo, da so manjše prodajalne do 200 m2 prodajne površine tudi po trenutni ureditvi lahko odprte ob nedeljah in z zakonom določenih dela prostih dnevih, če v njih delo opravlja samostojni podjetnik, ki je nosilec trgovinske dejavnosti oziroma njegov prokurist ali zakoniti zastopnik oziroma prokurist pravne osebe, pri tem pa mu lahko pomagajo osebe, ki imajo status dijaka, študenta ali upokojenca.

Dodajamo še, da omejitve v zvezi z obratovalnim časom veljajo zgolj za prodajalne, torej prodajne objekte, v katerih se opravlja trgovinska dejavnost ter da prodaja zunaj prodajaln, ki se opravlja s potujočo prodajalno, na premični stojnici, s prodajnim avtomatom, od vrat do vrat, na daljavo in na tržnici ni predmet urejanja 8. člena ZT-1.

Komentarji