Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

spodbude mladim da stanujejo na podeželju

434 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Vedno se govori o manjku stanovanj, dragih neprofitnih stanovanjih, stanovanjskih zadrugah, gradnjah novih stanovanj v mestih,... Zakaj se ne da mladim in vsem ostalim, ki iščejo stanovanje v mestih, spodbudo (oproščeni plačevanja davka npr. na stavbno zemljišče, davka na premoženje za svojo hišo, subvencioniran vrtec v kraju kjer živi, subvencioniran prevoz na delo za vozovnico za JPP,..) da bi ostali ali pa celo šli na podeželje živet. Vasi izumirajo, hiše so prazne in propadajo, v njih živijo starejši, katerih otroci so šli živeti v najem v mesto. V dobi interneta, ko lahko marsikaj narediš od doma (delo od doma) bi bilo to pametno spodbujati, tudi samooskrba bi se s tem povečala (vsaka hiša na vasi ima lahko vrtiček, v bloku ga ne moreš imeti na balkonu). Zdravo okolje in čisti zrak bi zagotovo vplival tudi na zdravje ljudi (manj bolniških). Sami plusi, spodbuja pa se pa ravno nasprotno. Kot da na deželi mladi nebi znali preživeti. Vsi pač ne moremo živeti v Ljubljani, de?

27 glasov

8 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J Jonsky 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 6. 2023

Odziv Ministrstva za okolje, podnebje in energijo

Trenutno imajo subvencioniran javni potniški promet (JPP) dijaki, študentje, upokojenci, starejši od 65 let, imetniki evropske kartice invalida in vojni veterani. Vsi lahko pridobijo t.i. mesečno oz. letno vozovnico »Slovenija«. Ta jim omogoča neomejeno število potovanj na katerikoli relaciji v Sloveniji, bodisi z vlakom bodisi z avtobusom, ki izvaja obvezno gospodarsko službo medkrajevnega linijskega JPP.

Tudi za ostale uporabnike JPP smo pripravili predlog, po katerem bodo lahko dobili t.i. vozovnico »Slovenijo« za 70 EUR/mesec oz. 560 EUR na leto. Menimo, da bo s tem tudi ostalim uporabnikom omogočen cenovno dostopnejši in prijaznejši JPP.
 

Odziv Ministrstva za vzgojo in izobraževanje

Republika Slovenija zasleduje 11 ciljev na področju mladih, med njimi:

KORAK NAPREJ ZA PODEŽELSKO MLADINO: 

  • Zagotoviti ustrezno infrastrukturo na podeželju z namenom pravičnega izvajanje javnih storitev, informacijsko vključenost in dostop do stanovanj za mlade.
  • Zagotoviti, da se na podeželju ustvarjajo trajnostna in kakovostna delovna mesta, dostopna mladim.
  • Zagotoviti decentralizacijo različnih dejavnosti mladih in za mlade z namenom podpreti njihovo vključevanje in v korist lokalnih skupnosti.
  • Opolnomočiti vse nosilce poklicev, ki delajo z mladimi, pa tudi družino in prijatelje s kakovostnim usposabljanjem za prvo pomoč v duševnem zdravju.
  • Zagotavljanje vključujočega, spoštljivega in dobro financiranega zdravljenja z vključitvijo visokokakovostnega zagotavljanja duševnega zdravja v vse zdravstvene ustanove.
  • Osredotočiti se na preventivne ukrepe, ki mladim omogočajo znanje in veščine, potrebne za boljše duševno zdravje.
  • Zagotoviti, da mladi na podeželju aktivno sodelujejo v procesih odločanja.
  • Zagotoviti enak dostop do visokokakovostnega izobraževanja za mlade na podeželju.
  • Vzpostaviti pozitivno podobo podeželskih območij.
  • Zagotoviti zaščito podeželskih tradicij.

Poleg naštetih ciljev na Uradu RS za mladino v okviru Javnega poziva za sofinanciranje programov mladinskega dela, katerega del je tudi podeželska mladina, prispevamo k spodbujanju participacije med mladimi, zlasti s promoviranjem pomena mladinske participacije in krepitvijo informiranja in svetovanja v mladinskem sektorju, spodbujanje prostovoljstva med mladimi, spodbujanje ustanavljanja in razvoja organizacij v mladinskem sektorju, razvoja ključnih področij mladinskega sektorja ter zagotavljanje delovanja neorganizirane mladine ter spodbujanje vključevanja v mednarodno mladinsko delo in učnih mobilnosti v mladinskem delu ter njihovo krepitev.

Tovrstni ukrepi pa lahko posredno pomembno vplivajo na pozitiven odnos do razvoja različnih skupnosti na podeželju ter na ta način prispevajo k nadaljnji krepitvi spodbujanja mladih, da stanujejo na podeželju.
 

Odziv Ministrstva za finance

V zvezi z izpostavljeno problematiko ter podanimi predlogi, Ministrstvo za finance v okviru svojih pristojnosti pojasnjuje, da davčna politika ni primerna za reševanje te problematike in za dosego navedenih ciljev. Odločitve in ukrepi za urejanje določene problematike z davčno politiko oziroma predpisi se morajo sprejemati restriktivno, to je samo v primerih, ko se oceni, da z drugimi vrstami ukrepov zastavljenih ciljev ni mogoče doseči ali zagotoviti njihovega izvrševanja. Davčna politika namreč sama po sebi ne more zagotavljati dosego zastavljenih ciljev, lahko le podpira druge ukrepe, s katerimi bi se ti cilji lahko dosegli, zato bi bilo to problematiko primerneje nasloviti in reševati na drugih področjih.

Komentarji