Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Manjše število občin

1420 OGLEDOV 55 KOMENTARJEV

Predlagam da se konkretno zniža število občin v Sloveniji vsaj za 3 - 4 krat.

Ker je sedaj v Sloveniji 212 občin kar je vsaj po moje konkretno pretiravanje glede na velikost državice.

V Sloveniji bi bilo več kot dovolj če bi imeli okoli 50 - 70 občin.

Predlagam da se naj združijo podeželske občine vsaj po 3 - 4 v 1 večjo.

Za to združitev manjših podeželskih občin bi pa morali dati slednjim dovolj časa okoli 1-2 leti.

Da se lahko župani v teh žepnih občinah sami med seboj dogovorijo in izvedejo referendume o združitvi z ostalimi izbranimi sosednjimi občinami.

V primeru da se sami ne uspejo dogovoriti med seboj, pa to združitev podeželskih občin izvede država.

Že skoraj vsaka vas ima svojo malo občino.

Zato ker je ravno teh občin največ, zaradi zanemarjanja podeželja dokler so bila podeželja pod upravo mestnih občin, smo po osamosvojitvi dobili ogromno malih vaških občin.

Saj so včasih vodilni v mestnih občinah ves denar namenjali samemu centru občin, na razvoj podeželja so pa lepo pozabili.

www.gov.si/teme/obcine-v-stevilkah/

www.stat.si/obcine/sl/Theme/Index/TrgDelaMigracijeIndeks

www.stat.si/obcine

Država bi imela tudi boljši finančni nadzor nad denarjem ki ga vedno več namenja za občine, kjer ponavadi mnogo tega denarja preprosto izgine med zaposlenimi z raznimi lažnimi pogodbami, razpisi, stroški,...

Znižalo bi se tudi število zaposlenih na občinah, kjer je sedaj mnogo zaposlenih ki ne vedo kaj je sploh njihovo delo.

Saj jih je ogromno dobilo službe zaradi družinskih in prijateljskih zvez, in lepo živijo na državni račun za nič dela.

zlatikamen.si/clanki/stevilo-zaposlenih-na-obcinah/

podatki.gov.si/data/search

www.tednik.si/tednik/28763-obcinske-uprave-najvec-zaposlenih-na-stevilo-prebivalcev-v-trnovski-vasi-najmanj-v-kidricevem

Dobesedno so župani občin postali kot kmetje, samo da imajo v svojih občinah ljudi.

Od države občine vsako leto dobijo vedno več denarja - glavarine za vsakega občana.

zakonodaja.com/zakon/zfo-1/14-clen-glavarina

prava.si/post/604926/vlada-obcinam-povisala-glavarine-za-naslednji-dve-leti-leto-2022-dvig-povprecnine-na-645-evrov-v-letu-2023-na-647-evrov

166 glasov

10 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Peter G: 257 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


14. 4. 2023

Odziv Ministrstva za javno upravo

Za začetek pojasnjujemo, da je bilo na podlagi nove slovenske ustave iz leta 1991 oktobra 1994 ustanovljenih 147 občin, ki so nadomestile 62 družbenopolitičnih skupnosti. Štiri leta pozneje se je število občin povečalo na 192, leta 2002 pa na 193. Leta 2006 je število občin v Republiki Sloveniji doseglo številko 210, zadnji dve občini sta bili ustanovljeni leta 2011, in sicer Občina Mirna in Občina Ankaran. Slovenija ima v povprečju na eno občino okoli 10.000 prebivalcev, kar nas primerjalno gledano med državami članicami Evropske unije uvršča v zlato sredino. Države kot so Avstrija, Francija, Slovaška, Češka, Grčija itd. imajo sorazmerno več občin. Teritorialna sestavina lokalne samouprave v Sloveniji torej ne izkazuje pomembnih odstopaj od primerljivih evropskih držav.

Ustanovitev občin, tudi majhnih, ima za tamkajšnje prebivalce pomembno vlogo. Občani neposredno in preko voljenih predstavnikov samostojno urejajo zadeve lokalnega pomena. Vlado bolj kot velikost občin zanima njihova učinkovitost oziroma učinkovitost izvajanja storitev za prebivalce. Navidezno privlačna ideja o teritorialno reorganizaciji lokalne samouprave bi povzročila splošno nezadovoljstvo med prebivalci in nesorazmerno količino stroškov in energije številnih državnih organov brez vnaprej dokazljivih učinkov in prihrankov.

V 212 slovenskih občinah je v njihovih občinskih upravah trenutno zaposlenih nekaj več kot 5.700 javnih uslužbencev. V to število niso všteti zaposleni, ki so v okviru izvajanja občinskih javnih služb zaposleni v vrtcih, osnovnih šolah, knjižnicah, zdravstvenih domovih, javnih podjetjih in agencijah. Število teh zaposlenih je nekajkrat višje, odvisno pa je od obsega storitev, ne pa od števila občin.

Naj še spomnimo, da sistemska zakonodaja s področja lokalne samouprave zagotavlja več različnih načinov medobčinskega sodelovanja, ki presega majhnost nekaterih občin. Skupni javni zavod in javna podjetja, skupne občinske uprave in druge oblike medobčinskega sodelovanja zagotavljajo, da imajo prebivalci vseh občin dostop do storitev na približno enaki ravni. K temu prispeva tudi sistem financiranja občin, ki temelji na načelu medobčinske solidarnosti. V tem sistemu pomeni več ali manj občin zgolj število enot, med katere je treba razdeliti sredstva. Na državni proračun to samo po sebi nima vpliva, saj je vir teh sredstev izvirni prihodek občin.

Komentarji