Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Spomenik "čarovnicam"

384 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Predlagam, da se v Sloveniji (v Ljubljani ali Mariboru) postavi spomenik ali vsaj spominska plošča, vsem umorjenim ženskam, ki so jih obsodila posvetna sodišča, seveda prepojena s cerkveno ideologijo po inkvizicijskem postopku. Unićili so ženske, ki so nekaj znale, zeliščarice, porodničarke.Bile so nevarne za sistem. Toliko krvi, toliko bolečine, toliko tesnobe nekoč. Razmišljam o stoletjih groze, zatiranja in krutosti, občutim neutolažljivo grenkobo. Vrnimo jim spomin in s tem jih oživimo.Pokažimo veliko srce, polno besa na te strašne dogodke, na to zlo in ljubezni. Predsednica parlamenta gospa Urška Klakočar Zupančič je napisala odlično knjogo, ki je tudi že ene vrste spomenik.

30 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V VIHARNIK 6 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


14. 4. 2023

Odziv Ministrstva za kulturo

Ministrstvo za kulturo (v nadaljevanju: MK) nima zakonskih pristojnosti za postavljanje novih javnih spomenikov. Nima niti namenskih proračunskih sredstev za sofinanciranje tovrstnih objektov.

Dosedanja praksa podobnih pobud, za katere se je odločila Vlada RS (npr. za Spomenik žrtvam vseh vojn) potrjuje, da so za postavljanje novih javnih spomenikov pretekle vlade imele posebne proračunske vire in so za posamezno pobudo ali postavitev imenovale strokovne skupine/ žirije. Običajno so k sodelovanju povabili tudi strokovna društva s področja arhitekture, krajinske arhitekture in kiparstva. Če bo tovrstno odločitev sprejela Vlada RS, bo ministrstvo sodelovalo z vidika svojih pristojnosti.

Dodajamo še, da je na področju ohranjanja kulturne dediščine spomin na tako imenovane čarovnice, čarovniške procese in z njimi povezane dejavnosti še prisoten. Na primer v Muzeju v Ribnici, kjer je do konca leta 2030 v grajskem stolpu na ogled stalna razstava Boj krvavi zoper čarovniško zalego. Ob razstavi potekajo spremljajoče dejavnosti, na voljo je tudi katalog. V Gradu Bogenšperk v občini Šmartno pri Litiji tečejo priprave za strokovno predstavitev in posodobitev razstave z naslovom Vraževerje in čarovništvo na Slovenskem.

Med javnimi spomeniki je obtožbi Agate Schwarzkobler za čarovnico in njeni srečni rešitvi (zgodba je predstavljena v Tavčarjevi Visoški kroniki), že postavljen bronast spomenik v Škofji Loki.V vasi Lomanje stoji Črni križ, posvečen žrtvi, obtoženi čarovništva, prav tako po imenu Agata. Kulturno društvo Delavec Lenart je leta 2018 izvedlo dramsko predstavitev tega doživljajskega dogodka Pobeg v zgodovino čarovništva. Projekt, del programa Escape je s podporo Evropske unije sofinanciral Evropski sklad za regionalni razvoj: Interreg V-A Slovenija – Madžarska 2014–2020.

Komentarji