Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ukinitev osebnega zdravnika

350 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Osebni zdravnik ne more biti osebni, če pa je zaradi nedostopnosti neosebni (vse gre preko dopisovanja preko zdravniško komplicirane aplikacije). Ali mi bolniško, recpt, napotnico napiše osebni ali neosebni zdravnik, pravzaprav ne morem vedeti, ker gre vse elektronsko. Prav tako ima glavarino, ki je pri nas 1895. To ne more biti osebno. Poleg tega pa je prava ideja "družinski" in ne "osebni" zdravnik.

Pri nas se je sistem izpridil do te mere, da ne služi več svojemu namenu in ga je treba ukiniti. Na Finskem je zaživela zdravstvena reforma, verjetno neka vmesna faza. Tam so se zaradi spremenjenih potreb in napredka v tehnologiji odrekli osebnim zdravnikom - www.rtvslo.si/svet/evropa/zazivela-finska-zdravstvena-reforma-kaj-prinasa/657898

Katerikoli splošni zdravnik te lahko pregleda. Tako so bistveno povečali pretočnost ljudi, povečali dostopnost in zmanjšali administracijske stroške.

Če bi pri nas vzel v roke problematiko organizacije zdravstva nekdo, ki se spozna na organizacijsko stroko, podporno programsko opremo za organizacijo procesov, vodil zavode nekdo ki je organizator / manager in ne vrhunski zdravnik,.... Ko smo ravno pri stroki. Žal bodo direktorji zdravstvenih zavodov morali postati profesionalni managerji, zdravniki pa naj zdravijo ljudi. To velja predvsem za ZD in bolnišnice.

Kar se tiče podeželja, pa morajo večji ZD na podeželju imeti VSAK DAN zdravniški tim, ki bo poskrbel za potrebe tam živečih oseb. Tudi z obiski na domu, če je to potrebno.

Problematika organizacijko ni tako velika, da ni rešljiva v nekaj mesecih. Večji problem je, da akterji v zgodbi tega ne želijo rešiti, ker si ne želijo transparentnosti, da lahko še naprej rovarijo v kalnem. Leti predvsem na zdravniško zbornico in sindikat, ki ščiti arhaične privilegije peščice napram večini.

33 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M matjazs 28 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


6. 4. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Na Ministrstvu za zdravje se zavedamo problematike dostopnosti in razpoložljivosti osebnih zdravnikov, specialistov in drugega zdravstvenega kadra. V ta namen smo in še vedno pripravljamo ukrepe, s katerimi bi število zdravstvenih delavcev izboljšali tako kratkoročno kot dolgoročno s ciljem, da bodo le ti številsko uspeli zadostiti potrebam prebivalcev Slovenije.

Sprejemamo ukrepe za povečanje števila mreže osebnih zdravnikov ter želimo spremeniti način financiranja timov osebnih zdravnikov, ki vzpodbuja, da opredelijo več pacientov. Dodatno smo že okrepili time z administrativnim kadrom, da bi bili zdravniki manj obremenjeni z administracijo in več časa posvetili pacientu, potrebne bodo tudi organizacijske izboljšave. Urejamo področje zagotavljanja neprekinjenega zdravstvenega varstva, vzpodbujamo  zanimanja zdravnikov za nepokrite specializacije, povečujemo število razpoložljivih specializacij, uvajamo dodatke k osnovnim plačam za mlade zdravnike, ki so se odločili za specializacijo družinske medicine. To je zgolj presek kaj je že bilo storjenega, zagotovo pa bo v tej smeri potrebno storiti še veliko.

Komentarji