Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zakonska prepoved obračunavanja bančnih stroškov

397 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Banke dobijo naš denar, ga naložijo, investirajo, kreditirajo.... in ogromno zaslužijo. V tem primeru ni razloga, da se kakršna koli storitev dodatno obračunava(prenakazilo denarja, odprtje računa, etc.). Predlagam zakonsko prepoved tega oderuštva.

52 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V Volilec80 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 3. 2023

Odziv Ministrstva za finance

V zvezi s poslovanjem bank uvodoma pojasnjujemo, da je primarna naloga Ministrstva za finance kot resornega ministrstva za področje bančništva v prvi vrsti oblikovanje sistemskih rešitev, ki omogočajo učinkovito in varno delovanje bank ter njihov nadaljnji razvoj.

V skladu z načelom svobodne gospodarske pobude banke same določajo svojo poslovno politiko, torej tudi cenovno politiko, zato zakonsko poseganje v ustavno zagotovljeno načelo ni dopustno. Vodenje poslov oziroma določanje poslovne politike banke je v pristojnosti uprave, ki je samostojna in za to prevzema popolno odgovornost, nadzor nad poslovanjem bank pa je v rokah nadzornega sveta, ki je samostojen in neodvisen organ. Uprava in nadzorni svet banke morata delovati v skladu z veljavno bančno zakonodajo, to je zlasti Zakonom o bančništvu (Uradni list RS, št. 92/21 in 123/21 – ZBNIP).

Banke med drugim opravljajo tudi plačilne storitve, ki so podrobneje urejene v Zakonu o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih (Uradni list RS, št. 7/18, 9/18 – popr. in 102/20, v nadaljevanju: ZPlaSSIED). V skladu z ZPlaSSIED uporabnik plačilnih storitev in banka medsebojno razmerje uredita s pogodbo o plačilnih storitvah, med drugim v njej določita tudi nadomestila, ki jih bo banka zaračunala uporabniku za opravljanje plačilnih storitev. Banka mora uporabniku plačilnih storitev že pred sklenitvijo pogodbe posredovati podatke o nadomestilih, obrestnih merah in menjalnih tečajih, ki jih bo uporabljala pri izvajanju plačilnih storitev. Celoten nabor informacij, ki jih je banka dolžna posredovati uporabniku pred sklenitvijo pogodbe o plačilnih storitvah, je določen v 90. členu ZPlaSSIED. Na ta način je uporabniku zagotovljeno, da pred sklenitvijo pogodbe pridobi vse potrebne informacije, ki so pomembne za odločitev o sklenitvi pogodbe z banko. V skladu z 92. členom ZPlaSSIED ima uporabnik tudi možnost, da kadar koli v času trajanja pogodbe zahteva, da mu banka posreduje splošne informacije iz 90. člena ZPlaSSIED in določila pogodbe.

Zaradi različne cenovne politike posameznih bank je na trgu bančnih oziroma plačilnih storitev zagotovljena konkurenca med bankami. To uporabnikom plačilnih storitev omogoča, da sklenejo pogodbo z banko, ki jim glede na njihove potrebe nudi najugodnejše pogoje. V skladu s 175. členom ZPlaSSIED ima uporabnik tudi možnost kadar koli zamenjati banko, pri kateri ima odprt plačilni račun. Postopek tovrstne zamenjave računa med bankami je enostaven in je prav tako podrobneje predpisan v ZPlaSSIED.

Glede na predhodna pojasnila predlog za zakonsko prepoved obračunavanja bančnih storitev ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji