Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Uvedba sprejemnih izpitov za izbor na študijske programe

270 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Pozdravljeni

Predlog ki ga priporočam je sicer že splošno znan, pa vendarle se ni nič spremenilo.

Torej, pred leti sem se želel vpisati na medicino v Ljubljani.. zaradi uspeha in premalo točk na maturi pa žal nisem zadostoval standardom. Po glavi so se mi porojevale številne misli, tuhtal in premleval sem kaj lahko storim.

Da na kratko zaključim, vpisal sem se na medicino v Zagrebu. Zahtevna a vendarle krasna fakulteta. Pridobil sem ogromno znanja. In super študent sem čeprav nisem bil zlati maturant.

Skratka predlagam uvedno sprejemnih izpitov, ne samo na medicino (ker pač obstajajo druge prav tako zahtevne fakultete ne pa samo medicina) ampak na use fakultete. Te naj same določijo katera znanja zahtevajo. Oni bolje vedo kaj rabi posameznik za uspešen študij. To pa žal matura ne more odločit niti ne more odločit uspeh na srednji šoli.

Drugače pa vse več študentov odhaja iz Slovenije tako da nekaj bo treba storit.

LP

Student

33 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S S1ud3n1 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


6. 3. 2024

Odziv Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije

Pri pripravi študijskih programov visokošolski zavodi skrbijo, da s pogoji za vpis zaobjamejo potrebna predhodna znanja in spretnosti, ki jih je moral dijak pridobiti tekom srednješolskega izobraževanja, da bo lahko uspešno zaključil študij. Pri maturi pa se preverjajo cilji izobraževanja in tisto znanje, ki ga je treba obvladati za nadaljnji študij na univerzi.

Sicer pa se pri izbiri kandidatov za vpis v visokošolske strokovne in univerzitetne študijske programe upošteva splošni uspeh, dosežen pri splošni maturi, poklicni maturi oziroma zaključnem izpitu, ter splošni učni uspeh, dosežen v tretjem in četrtem letniku srednje šole, lahko pa tudi uspeh pri posameznih, s študijskim programom določenih predmetih splošne mature, poklicne mature oziroma zaključnega izpita, ter pri posameznih predmetih iz tretjega in četrtega letnika srednje šole.

Visokošolski zavodi, ki so pristojni za oblikovanje študijskega programa in pogojev za vpis vanj, imajo možnost določanja posebnih pogojev za vpis v okviru posebnih nadarjenosti oz. psihofizičnih sposobnosti, kar nekatere fakultete tudi zahtevajo. To možnost Zakon o visokem šolstvu dopušča tudi Medicinskim fakultetam Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru, kar pa je odločitev samega visokošolskega zavoda.    

Dodajamo še, da je z maturo sistemsko urejen prehod med srednjo šolo in visokošolskim zavodom, podobno kakor je to urejeno v širšem evropskem visokošolskem prostoru. Veljavna zakonodaja na področju mature zagotavlja objektivnost in pravičnost maturitetnih rezultatov, saj ga vsi dijaki v državi opravljajo pod enakimi pogoji: hkrati, po enakih postopkih, pravilih in ocenjevalnih merilih, s čimer se zagotavljata skupen standard znanja, določen s predmetnimi izpitnimi katalogi, ki so sprejeti že dve leti pred izvedbo mature. Šola vsem dijakom zagotavlja priprave na maturo, vendar je maturitetni dosežek odgovornost posameznega dijaka. Prav tako ima vsak dijak pravico do popravljanja maturitetnega dosežka, s čimer si lahko na primer izboljša možnosti za vpis na želen študijski program.

Komentarji