Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Odhod zdravnika

287 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Predlagam, da se spremenijo pravilniki, ki urejajo odhode zdravnikov.

Predlagam način, da družinski zdravnik, ki zapusti javni zdravstveni dom s seboj avtomatično s seboj prenese tudi dosedanje zavarovance in ne, da se jih na ta način elegantno znebi. V tem primeru zavarovanci sami odločijo, ali se bodo izpisali od dosedanjega zdravnika, ali ne, ali se bodo do njega vozili dlje, ali ne. To bi veljalo v vseh primerih, razen v primeru, da se zdravnik preseli v privatno prakso brez koncesije, ali pa da preneha biti družinski zdravnik (npr. postane kirurg). V tem primeru bi se zavarovance avtomatično vpisalo v ambulante za osebe brez izbranega zdravnika. O spremembi bi se moralo zavarovance obvestiti pisno na dom.

26 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A andrejček 38 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 9. 2023

Odziv Zavoda za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije (ZZZS)

Glede predlaganega načina prenosa opredeljenih pacientov k drugemu izvajalcu smo sicer pred časom že razmišljali tudi na ZZZS, vendar se za to vseeno nismo odločili. V primeru, če osebni zdravnik preneha z delom pri določenem izvajalcu, npr. zaradi odhoda v: zasebno prakso ali zaposlitve pri drugem izvajalcu, in glede na splošno znano pomanjkanje zdravnikov družinske medicine, se namreč velikokrat dogaja, da izvajalec ne more v kratkem času zagotoviti nove zaposlitve. To pomeni, da se celo v daljšem časovnem obdobju ne bi mogel zagotoviti prenos izbir pacientov na drugega zdravnika.

Tudi če izvajalec zagotovi novo zaposlitev, novi zdravnik velikokrat ne prevzame celotnega programa oziroma celotnega števila pacientov, ki so bili opredeljeni pri njegovem predhodniku, če to število presega kvoto, navedeno v Uredbi o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev. Izvajalec, s katerim ima ZZZS sklenjeno pogodbo za izvajanje določenih zdravstvenih storitev, namreč lahko »razdeli« program (število pacientov) na več posameznih zdravnikov, tako da se vsak zdravnik zaveže, da bo prevzel določeno število pacientov. Zato je v opisanih primerih nemogoče izvesti prenose pacientov na novega/nove zdravnike. Poleg tega je potrebno pojasniti, da je mogoča tudi situacija, ko zdravnik, ki nadaljuje z delom pri novem izvajalcu, ne opravlja dejavnosti kot družinski zdravnik v enakem obsegu, kot ga je opravljal pri predhodnem izvajalcu.

Nenazadnje pa je potrebno glede navedene vsebine poudariti, da imajo zavarovane osebe na podlagi 9. člena Zakona o pacientovih pravicah! (ZPacP) ter v skladu s predpisi zdravstvenega zavarovanja pravico do proste izbire tako zdravnika kot tudi izvajalca zdravstvene dejavnosti.

Glede na določbe Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ), Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja" in ZPacP je potrebno omogočiti pravico do proste izbire | zdravnika in izvajalca, ki jo pacient izkaže s podpisom izjave o izbiri. To pomeni, da tudi, če bi programsko izvedli prenos pacientov na novega zdravnika, bi se morale vse osebe, za katere je bil prenos izbir izveden, čim prej zglasiti v ambulanti pri novem izvajalcu in podpisati izjavo o (novi) izbiri, razen če ne izvedejo izbire pri drugem zdravniku. Na ZZZS smo zaznali tudi primere, ko se pri posameznih izvajalcih evidentirajo izbire (vnesejo v informacijski sistem), pri katerih se kasneje izkaže, da pacienti niso niti podpisali izjave o izbiri in da tudi ne želijo imeti izbire zdravnika pri tem izvajalcu. Ta način prenos izbir bi torej omogočil zlorabe, ki jih želimo preprečiti.

Upamo, da smo vam uspeli pojasniti naše argumente, zaradi katerih ne moremo sprejeti predlagane rešitve, o kateri smo, kot rečeno, na ZZZS tudi sami razmišljali, vendar je zaradi vseh zgoraj navedenih razlogov nismo mogli realizirati.

Komentarji