Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

odprava Zakona o dedovanju kmetijskih gospodarstev

676 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Namen zaščitenih kmetij je, da se prepreči njihova drobitev. S sprejetjem Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijskih zemljiščih je bil črtan 18. člen, ki je omejeval promet z zaščitenimi kmetijami, posledično je promet z zaščitenimi kmetijami med živimi fizičnimi osebami dovoljen, še vedno pa ostaja v veljavi Zakon o dedovanju kmetijskih gospodarstev, ki dediče omejuje pri dedovanju. postavlja se logično vprašanje v čem je razlika med drobitvijo zaščitenih kmetij v pravnem prometu med živimi (do katerih bo nedvomno prišlo) in drobitvijo v primeru dedovanja? S tem se krši ustano načelo enakosti pred zakonom in enakega varstva pravic iz čl.14 in čl. 22 Ustave. Za razlikovanje bi moral obstajati razumen ralog, vendar ta iz zakonodajnega gradiva ne izhaja. V praksi bo prihajalo do absurdnih situacij, ko bo pravni promet z zaščitenimi kmetijami, kjer bodo lahko kupci ob izpolnjevanju pogojev tudi tujci, dedičem pa je zaradi zakonskih omejitev dedovanje v naravi onemogočeno.

29 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V Vlasta1 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 3. 2023

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

V Sloveniji promet s kmetijskimi zemljišči, gozdovi ali kmetijami ureja Zakon o kmetijskih zemljiščih (Uradni list RS, št. 71/11 – uradno prečiščeno besedilo, 58/12, 27/16, 27/17 – ZKme-1D, 79/17 in 44/22) (ZKZ), dedovanje kmetijskih gospodarstev (zaščitene kmetije) pa Zakon o dedovanju kmetijskih gospodarstev (Uradni list RS, št. 70/95, 54/99 – odl. US in 30/13) (ZDKG). ZDKG uvaja pojem zaščitene kmetije kot gospodarske enote ter zagotavlja celovitost njene gospodarske funkcije s posebnim načinom dedovanja, ki preprečuje drobitev kmetije in je predvsem v korist enega dediča prevzemnika.

Na podlagi ugotovitev izdelane projektne naloge Izdelava strokovne podlage za prenovo ureditve zemljiške politike (Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Ljubljana, 2017), je bil pripravljen predlog za črtanje 18. člena ZKZ. Omejitve, ki so veljale za promet z zaščiteno kmetijo (18. člen ZKZ), v praksi namreč niso prinesle želenih učinkov oziroma so bili ti celo negativni. Ključne ugotovitve iz navedene strokovne podlage so bile, da so omejitve prometa z zaščiteno kmetijo med živimi nemalokrat povzročale gospodarsko škodo kmetij, ki so se znašle v finančnih težavah in mnoge od teh so morale ob najemu kreditov hipoteko vpisati na vsa zemljišča, ki so obsegala zaščiteno kmetijo.  

14. člen Ustave Republike Slovenije določa, da so vsi pred zakonom enaki. 22. člen Ustave Republike Slovenije določa, da je vsakomur zagotovljeno enako varstvo njegovih pravic v postopku pred sodiščem in pred drugimi državnimi organi, organi lokalnih skupnosti in nosilci javnih pooblastil, ki odločajo o njegovih pravicah, dolžnostih ali pravnih interesih.

Glede na zgoraj navedeno menimo, da Ustava Republike Slovenije ni kršena. Ker ZDKG določa pojem zaščitene kmetije kot gospodarske enote in določa cilje zakona, ki so predvsem preprečevanje drobitve zaščitenih kmetij kot kmetijskih oziroma kmetijsko-gozdarskih gospodarskih enot in omogočanje njihovega prevzema pod pogoji, ki dediča preveč ne obremenjujejo, menimo, da s črtanjem prometa z zaščiteno kmetijo v ZKZ ni onemogočeno enako varstvo pred sodiščem. V skladu z ZDKG bo sodišče v zapuščinskem postopku pridobilo izračun, ali gre pri dedovanju posamezne kmetije za zaščiteno kmetijo po obsegu površin, in nato pri dedovanju uporabilo določbe zakona, ki pri dedovanju varujejo dediča oziroma ga preveč ne obremenjujejo. Postopek po ZDKG velja v vseh zapuščinskih postopkih in za vse dediče, ki imajo pravico po tem zakonu.

Komentarji