Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Evropska kartica ugodnosti za invalide

783 OGLEDOV 23 KOMENTARJEV

Spoštovani

Predlagam vladi da obnovi in osveži spletno stran na kateri so podatki o koriščenju vseh ugodnosti za invalide, ter invalide z kartico ugodnosti. Namreč kot je razvidno je stran izredno slaba, ko se želiš povezat z nekom da se prijaviš kot ponudnik storitve ti nihče ne odgovori, naslovi niso aktivni,.................

Druga zadeva, obvezno naj se na strani katera je namenjena obveščanju uredi tudi informacije česa so oproščeni, kot invalidi, prav tako česa so oproščene osebe ki so imetniki EU kartice ugodnosti. Izredno premalo je informacij o vsemu temu, povrhu pa še nobene odzivnosti.

Kako je z javnimi prevozi, ureja se diskriminatornost med EU uporabniki kateri so popolnoma nezmožni za delo in delo aktivnimi invalidi. Kdaj bo to urejeno ? Bonitete in pravice iz tega naslova bi morale biti bistveno bolj transparentno napisane, saj trenutna slika ne kaže niti najmanj dobrega obraza.

Združite vse informacije na eno spletno stran, kar bo za uporabnika lažje in boljše.

32 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M MATJAž 12 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 3. 2023

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Spletna stran https://www.invalidska-kartica.si/sl/ je nastala v sklopu pilotnega projekta EU kartice ugodnosti za invalide, ki je potekal med leti 2015 in 2017. Pri projektu je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (v nadaljnjem besedilu: MDDSZ) sodelovalo skupaj s partnerjem Nacionalnim svetom invalidskih organizacij Slovenije (v nadaljnjem besedilu: NSIOS) in Ministrstvom za javno upravo. Cilj projekta je bil invalidom omogočiti pozitivno obravnavo in komercialne ugodnosti pri potovanju v druge države članice EU, še posebno ko gre za dostopnost do prometa, turizma, kulture, športa in prostega časa, ter s tem prispevati k uresničevanju Konvencije o pravicah invalidov, Akcijskega programa za invalide 2014–2021 in Evropske strategije o invalidnosti za obdobje 2010–2020. Projekt je bil predstavljen kot primer dobre prakse EU, na 12. zasedanju konference držav pogodbenic Konvencije o pravicah invalidov v New Yorku.

MDDSZ prepoznava pomembnost EU kartice ugodnosti za invalide, ki ima tudi zakonsko podlago v Zakonu o izenačevanju možnosti invalidov (Uradni list RS, št. 94/10, 50/14 in 32/17; v nadaljevanju: ZIMI). V okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike 2014 - 2020 je bil v letih 2021 in 2022 izveden projekt Izboljšanje dostopnosti blaga in storitev za invalide z Evropsko kartico ugodnosti, ki ga je izvajal NSIOS s partnerjem Urbanističnim inštitutom Republike Slovenije. Med cilji projekta je bila tudi nadgradnja spletnega mesta in mobilne aplikacije na višjo raven dostopnosti. Spletna stran je bila nadgrajena na programski, oblikovni in vsebinski ravni. Nadgrajena je z možnostjo izvajanja ocene ponudnika s strani imetnikov kartice, vsebine so obogatene in razširjene. Stopnja ustrezne ravni dostopnosti je potrjena s podelitvijo certifikata spletne dostopnosti. Pomemben cilj projekta je bil povečanje števila ponudnikov ugodnosti.

Vaš predlog, ki se nanaša na obnovo in osvežitev spletne strani ter težave pri prijavi kot ponudnik storitev, neodzivnosti in neaktivnih naslovov, smo posredovali NSIOS, ki je kot vodilni partner v projektu Izboljšanje dostopnosti blaga in storitev za invalide z Evropsko kartico ugodnosti, skrbel za uspešno izvedbo aktivnosti in dosego ciljev. Njihov odziv posredujemo v nadaljevanju:

»Spletna stran EU kartice ugodnosti za invalide je bila v prvi fazi projekta prenovljena. Poskušali smo zajeti čim več informacij, ki smo jih dobili s strani ponudnikov na terenu. Seveda se zavedamo, da so stvari lahko narejene še boljše in k temu bomo tudi stremeli v drugi fazi projekta EU kartice ugodnosti za invalide. Vsaka uporabniška izkušnja, tudi vaša, pripomore k temu, da poskušamo končne storitve s strani EU kartice ugodnosti za invalide čim bolj približati končnemu uporabniku oziroma imetniku omenjene kartice. Vsekakor se bomo pri izvedbi v drugi fazi projekta EU kartice ugodnosti za invalide trudili, da bi bili imetniki omenjene kartice čim bolj obveščeni in bi lahko na enem mestu dobili čim več informacij tako o ponudnikih kot popustih na njihove storitve. Prav tako se bomo potrudili, da do omenjenih nedopustnih situacij, ki jih navajate, ne bo prihajalo.«

Na MDDSZ pripravljamo nadaljevanje projekta EU kartice ugodnosti, vaše predloge in pomisleke bomo upoštevali.

Komentarji