Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Viza za potovanje v Južno Afriko

370 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Slovenija je ena redkih držav znotraj EU, ki potrebuje vizo za vstop v Južno Afriko. Ker sem podvodni fotograf, ki veliko potuje po svetu in v zadnjem času veliko delujem v Južni Afriki, me ta stvar še kako prizadene. Postopek pridobivanja vize je namreč naravnost brutalen. Na nam najbližji ambasadi na Dunaju zahtevajo za pridobitev vize (ki stane 33 €) izpolnjen formular DHA-84, dve sliki, povratno letalsko karto, povabilno pismo (!), poročilo banke o stanju na osebnem računu v zadnjih treh zaporenih mesecih s podpisom in žigom odgovorne osebe (!!!) in povabilno pismo gostitelja (!). Pri mojem zadnjem prodobivanju vize, ki je trenutno še v teku, pa tudi to ni bilo dovolj in moram od mojega gostitelja (privaten apartman) pridobiti še sken originalnega povabilnega pisma z njegovim lastoročnim podpisom, kopijo njegovega osebnega dokumenta in kopijo nekega komunalnega računa (npr. za vodo, elektriko...), naslovljenega na naslov apartmana !!! Mislim da to presega vse razumne meje in je naravnost žaljivo do prosilcev vize. Po kakšni logiki naj bi ravno dvo milijonska Slovenija ogrožala 60 milijonsko Južno Afriko, ki ima med drugim tudi nižji BDP na prebivalca kot Slovenija in bistveno višjo stopnjo kriminala?!?

Zaradi tega bi bil neizmerno vesel, če bi naša ministrica čim prej stopila v stik z Južnoafriškim zunanjim ministrom in odpravila to nesmisleno, mukotrpno in žaljivo pridobivanje turistične vize, ki ni potrebna državljanom skoraj nobene druge Evropske države.

40 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B BF 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


17. 2. 2023

Odziv Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Republika Slovenija si intenzivno prizadeva za enostransko ukinitev vizumskega režima za slovenske državljane, ki potujejo v Republiko Južno Afriko. V zvezi s tem v nadaljevanju podajamo pojasnilo.

Do ukinitve vizumske obveznosti lahko pride na podlagi enostranske odločitve posamezne države ali na podlagi dvostranskega sporazuma. Pri odpravi vizumske obveznosti so države članice Evropske unije (v nadaljevanju EU) vezane na skupno vizumsko politiko EU. Za državljane tretjih držav, ki so imetniki navadnih potnih listov, se vizumska obveznost lahko odpravi le za celotno ozemlje schengenskih držav. Pri tem velja načelo vizumske vzajemnosti. To pomeni. da enak brezvizumski režim velja tudi za državljane in državljanke EU, ki potujejo v te tretje države. Takšen sporazum v imenu vseh držav članic EU sklene Evropska komisija. 

Z razliko od držav članic EU, Republika Južna Afrika ni vezana na skupno vizumsko politiko, temveč je ukinitev vizumske obveznosti v njeni izključni pristojnosti. Republika Južna Afrika se je enostransko odločila za ukinitev vizumske obveznosti za državljane določenih držav članic EU. Problematično je, da Republika Južna Afrika v izvajanju lastnega vizumskega režima državljane EU obravnava različno. Republika Slovenija si vsaj od leta 2006 prizadeva za ukinitev vizumske obveznosti za slovenske državljane. V preteklih letih je bilo veliko diplomatskih aktivnosti usmerjenih v ukinitev vizumske obveznosti in enako obravnavo slovenskih državljanov z ostalimi državljani EU. Kljub temu ostaja Republika Južna Afrika nezainteresirana za odpravo vizumske obveznosti. V dosedanjih pogajanjih je bila dosežena ukinitev tranzitnega vizuma za slovenske državljane in odprava osebne prisotnost pri oddaji vizumske vloge. Ob vseh uradnih srečanjih obeh držav. se izpostavlja tematiko vizumov oz. njihovo pridobivanje za slovenske državljane. 

Republika Slovenija si bo tudi v bodoče prizadevala za odpravo vizumske obveznosti za slovenske državljane, ki želijo obiskati Republiko Južno Afriko, vendar pa odločitev ostaja v izključni pristojnosti te države.

Komentarji