Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Obvezno vračilo odpadnih zdravil v lekarno

535 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

V Sloveniji ogromno odpadnih zdravil konča v komunalnih odpadkih kamor pa ne sodijo saj jih večina spada med nevarne odpadke.

Odpadna zdravila so tista ki so ostala po zdravljenju in jih ne potrebujemo več, jim je pretekel rok uporabnosti, niso bila ustrezno hranjena ipd.)

Predlagam, da se spremeni zakonodaja v smislu da se embalažo napiše: "odpadna zdravila se obvezno vrne v lekarno", kjer se bodo uničila skladno z veljavnimi standardi ravnanja z nevarnimi odpadki. Poleg tega pa naj farmacevt od izdaji zdravil to tudi posebej poudari

38 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sončni Avatar 93 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


27. 2. 2023

Odziv Ministrstva za naravne vire in prostor

Uredba o ravnanju z odpadnimi zdravili (Ur.l. RS, št. 105/08, 84/18 – ZIURKOE in 44/22 – ZVO-2; v nadaljnjem besedilu: Uredba) določa pravila ravnanja ter pogoje za zbiranje in odstranjevanje neuporabnih zdravil in ostankov zdravil. Odpadna zdravila lahko nastajajo pri prometu zdravil na debelo in drobno in se kot odpadki uvrščajo med odpadke iz zdravstva in veterinarstva ter z njima povezanih raziskav, kamor sodijo odpadki iz porodništva, diagnostike, zdravljenja in preventive v humani medicini in odpadki iz raziskav ter diagnostike, zdravljenja in preventive pri veterinarski dejavnosti.

Odpadna zdravila nastajajo tudi v gospodinjstvih, kot ločeno zbrane frakcije komunalnih odpadkov in se uvrščajo med nevarna odpadna citotoksična in citostatična zdravila ter nenevarna druga odpadna zdravila.

Za odpadna zdravila, ki nastajajo v gospodinjstvih, ima končni uporabnik več možnosti za njihovo ustrezno oddajo in jih poleg prepuščanja v lekarnah, lahko prepušča tudi:

  • izvajalcu javne službe v zbirnih centrih ločeno zbranih frakcij komunalnih odpadkov ali v premičnih zbiralnicah nevarnih ločeno zbranih frakcij komunalnih odpadkov,
  • zbiralcu odpadnih zdravil ob kampanjah prepuščanja odpadnih zdravil ne glede na vrsto odpadnih zdravil ali njihovo maso, če so ločena od drugih odpadkov in tudi med seboj tako, da so zaprta v originalni stični ovojnini in da ob prepuščanju ne onesnažujejo okolja in kraja, kjer poteka kampanja prepuščanja odpadnih zdravil in opreme, ki se uporablja ob tej kampanji za prevzem odpadnih zdravil.

Odpadna zdravila morajo biti ob oddaji ločena od drugih odpadkov in med seboj, tako da so zaprta v originalno stično ovojnino in da ob prepuščanju ne onesnažujejo okolja in opreme imetnika dovoljenja za opravljanje prometa z zdravili na drobno (lekarna). Stična embalaža zdravil je v veliko primerov zapakirana v embalažo, ki jo prebivalci kupimo ali prejmemo kot prodajno enoto. V lekarne se tako oddajo odpadna zdravila s stično embalažo, odpadna embalaža zdravil, ki nima neposrednega stika z zdravilom pa se odda v ustrezne zabojnike glede na embalažni material, iz katerega je narejena. V teh primerih bi lahko informacija na prodajni embalaži lahko imela napačno sporočilo, kam se odpadna embalaža ustrezno odda.

Farmacevtski proizvodi se proizvajajo globalno, pakiranje zdravil v večji meri poteka na mestu proizvodnje zdravil, ni pa nujno, da imajo v drugih državah, kjer se zdravila pojavljajo na trgu enak sistem zbiranja odpadnih zdravil.

V skladu z Uredbo mora imetnik dovoljenja za opravljanje prometa z zdravili na drobno (lekarna) v okviru poslovnega prostora nameniti prostor za zabojnik za začasno skladiščenje prevzetih odpadnih zdravil, ki se uvrščajo med ločeno zbrane frakcije komunalnih odpadkov. Zabojnik, ki ga zagotovi veletrgovec z zdravili, mora biti ustrezno označen ter ustrezne kakovosti in oblike, da onemogoča odtujevanje prepuščenih zdravil iz njega ter da je zagotovljeno varovanje zdravja ljudi in okolice prostora z izdajnim mestom zdravil.

Prav tako mora imetnik dovoljenja za opravljanje prometa z zdravili na drobno (lekarna) kupcem na vidnem mestu namestiti obvestilo o možnosti brezplačnega prepuščanja odpadnih zdravil, ki se uvrščajo med ločeno zbrane frakcije komunalnih odpadkov, in o pogojih za prepuščanje odpadnih zdravil.

V skladu z Uredbo o obvezni občinski gospodarski javni službi zbiranja komunalnih odpadkov (Uradni list RS, št. 33/17, 60/18 in 44/22 – ZVO-2) mora izvajalec javne službe zbiranja komunalnih odpadkov v naselju, ki ima 500 prebivalcev ali več, zagotoviti prevzemanje nevarnih odpadkov najmanj enkrat letno. Če je gostota poselitve v takem naselju hkrati večja od 500 prebivalcev na km2, pa najmanj dvakrat v koledarskem letu. Mora pa izvajalec javne službe najmanj sedem dni pred ločenim zbiranjem odpadkov v premični zbiralnici na svoji spletni strani objaviti obvestilo o kraju in času prevzema odpadkov, izvirnim povzročiteljem iz gospodinjstev pa o tem poslati pisno obvestilo. Obvestilo mora vsebovati tudi vrste in opis odpadkov, ki jih uporabniki lahko prepustijo, in navodila za njihovo prepuščanje. Izvajalec javne službe mora uporabnike redno obveščati o pravilnem ločevanju odpadkov in nujnosti ločevanja odpadkov na izvoru z navodili za ločevanje odpadkov z brošurami in na spletni strani izvajalca javne službe, z  obvestili in navodili o načinih prepuščanja odpadkov, lahko tudi s praktičnimi prikazi pri uporabnikih ter z ozaveščevalnimi aktivnostmi v šolah in vrtcih.

 V skladu z Uredbo je za zdravila in odpadna zdravila predpisana proizvajalčeva razširjena odgovornost, kar pomeni, da morajo vsi proizvajalci, ki dajejo zdravila na trg v Sloveniji, finančno in organizacijsko poskrbeti za odpadna zdravila na okolju varen način. Proizvajalci te obveznosti prenesejo na osebe, ki v njihovem imenu izpolnjujejo navedene obveznosti, med drugim tudi, da na ustrezen način obveščajo končne uporabnike o namenu in ciljih zbiranja odpadnih zdravil, pravilnem ravnanju z njimi, možnostih njihovega brezplačnega prepuščanja ter o načinih njihovega odstranjevanja.

Glede na navedeno smatramo, da je končni uporabnik lahko v zadostni meri na ustrezen način obveščen o pravilnem ravnanju z odpadnimi zdravili.
 

Odziv Ministrstva za zdravje

V vseh navodilih za uporabo zdravila je naveden naslednji stavek:

Zdravila ne smete odvreči v odpadne vode ali med gospodinjske odpadke. O načinu odstranjevanja zdravila, ki ga ne uporabljate več, se posvetujte s farmacevtom. Taki ukrepi pomagajo varovati okolje.

V Republiki Sloveniji so na zunanji ovojnini dodatno označena nekatera zdravila npr. citostatiki (velike tiskane črke in običajno rdeča barva) in radiofarmaki (v skladu s Pravilnikom o radiofarmacevtskih izdelkih (Uradni list RS, št. 61/2018)). Na tak način se opozarja, da gre za posebna zdravila s katerimi je treba ravnati in jih odlagati zelo previdno.

V Sloveniji pravila ravnanja ter pogoje za zbiranje in odstranjevanje neuporabnih zdravil in ostankov zdravil ureja Uredba o ravnanju z odpadnimi zdravili (Uradni list RS, št. 105/08, 84/18 – ZIURKOE in 44/22 – ZVO-2). Določbe veljajo za končne uporabnike, kakor tudi za pravne osebe.

Lekarniška zbornica Slovenije preko svojih članic (lekarn) ozavešča uporabnike o tem, kam odvreči odpadna zdravila. Informacije so uporabnikom dostopne na njihovih spletnih straneh ter na socialnih omrežjih. Ozaveščanje uporabnikov o pravilnem ravnanju z odpadnimi zdravili je vsekakor velikega pomena, saj ima napačno odlaganje odpadnih zdravil lahko zelo negativne posledice.

Menimo sicer, da je potreben večji poudarek pri izobraževanju bolnikov, ki zdravila uporabljajo. V primeru dodajanja stavkov na zunanjo ovojnino zdravila je treba namreč upoštevati, da bi bil takšen dodaten stavek nacionalna zahteva, ki bi lahko vplivala na vključevanje zdravil za slovenski trg v večjezičnih pakiranjih in tako posledično tudi na samo dostopnost zdravila.

Komentarji