Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Izpit za lastništvo psa

470 OGLEDOV 22 KOMENTARJEV

Število psov v Sloveniji v zadnjih letih opazno narašča zato predlagam vladi da uvede da vsak zdajšnji in bodoči lastnik psa naredi tečaj o psih, njihovem vedenju in na koncu izpit. To bi veljalo za vse pasme psov.

Lastniki pasem, ki so znane kot nevarne (bulldog, pitbull,...) bi morali zraven tečaja opraviti še psihotest. To bi prispevalo k večjem dobrobitu psov in lastnikov.

Pes ni igrača, je živo bitje, ki zahteva določen nivo odgovornosti in lahko postane v neveščih rokah nevarno tako za sebe kot za okolico. Vse prevečkrat beremo o napadih psov v nekaterih primerih ko napadejo v tropu pa pride tudi do nepotrebnih smrti tako psov kot ljudi.

28 glasov

21 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR I Ivan Horvat 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


27. 2. 2023

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Veljaven predpis, ki ureja zaščito živali, že določa dolžnosti skrbnika psa glede vzgoje in šolanja, opredeljuje fizično varstvo psov na javnem mestu, opredeli nevarnega psa in dodatne obveznosti za lastnika psa, ki izhajajo iz te opredelitve. Šolanje lastnika/vodnika psa je tudi predvideno v primeru, da je pes kljub predpisanim dodatnim zaščitnim ukrepom ponovno ugriznil človeka. Če lastnik tega ne izvede ali prešolanje ni uspešno, se psa usmrti.

Glede na razpoložljive podatke, je področje dobro urejeno, število napadov psov na ljudi se kljub večjemu številu psov, po nam znanih podatkih, ne povečuje.

Ker pa je ključnega pomena za sobivanje psov, njihovih skrbnikov in okolice odgovorno lastništvo, se strinjamo, da je uvedba usposabljanja bodočih lastnikov psov pred pridobitvijo psa predlog, ki ga je vredno podrobneje preučiti in o njem opraviti tudi širšo razpravo s strokovno in splošno javnostjo.

Ker vlada Republike Slovenije promovira odgovorno lastništvo živali in ker bo ministrstvo sodelovalo pri nadgradnji zakonodaje, ki ureja področje zaščite in dobrobiti živali, bomo vaš predlog preučili in ga vključili v predloge novih predpisov v največji možni meri.

Komentarji