Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved zavajajočih oddaj na televiziji

489 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Predlagam, da strokovnjaki pregledajo in strokovno ocenijo primernost oddaj na televiziji, ki zavajajo ljudi. S tem mislim razna vedeževanja, prodajo izdelkov, ki pomagajo ljudem itd., saj menim, da lahko stvari, ki ne temeljijo na strokovnem znanju, škodujejo ljudem in jim posledično uničijo življenja.

39 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Andrej6 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 2. 2023

Odziv Ministrstva za kulturo

Ministrstvo v zvezi s predmetnim navaja, da je dejavnost medijev v Republiki Sloveniji utemeljena na svobodi izražanja - 39. člen Ustave Republike Slovenije, ki določa, da je Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja.

Zakon o medijih (Uradni list RS, št. 110/06 – uradno prečiščeno besedilo, 36/08 – ZPOmK-1, 77/10 – ZSFCJA, 90/10 – odl. US, 87/11 – ZAvMS, 47/12, 47/15 – ZZSDT, 22/16, 39/16, 45/19 – odl. US, 67/19 – odl. US in 82/21; v nadaljnjem besedilu: ZMed), ki ureja pravice, obveznosti in odgovornosti pravnih in fizičnih oseb ter javni interes Republike Slovenije na področju medijev, v 6. členu določa, da dejavnost medijev v Republiki Sloveniji temelji na nedotakljivosti in varstvu človekove osebnosti in dostojanstva, na svobodnem pretoku informacij in odprtosti medijev za različna mnenja, prepričanja in za raznolike vsebine, na avtonomnosti urednikov, novinarjev in drugih avtorjev pri ustvarjanju programskih vsebin v skladu s programskimi zasnovami in profesionalnimi kodeksi, ter na osebni odgovornosti novinarjev oziroma drugih 
avtorjev prispevkov in urednikov za posledice njihovega dela. 

Oglaševalske vsebine v medijih, med katere sodi tudi TV prodaja in podobne vsebine, urejata ZMed ter Zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah (Uradni list RS, št. 87/11, 84/15 in 204/21; v nadaljnjem besedilu: ZAvMS). 

ZMed vsebuje splošne določbe glede oglaševanja, ki veljajo za vse medije v Republiki Sloveniji. V tretjem odstavku 47. člena ZMed je tako določno naslednje:
Z oglaševanjem se ne sme:

  • prizadeti spoštovanja človekovega dostojanstva;
  • vzpodbujati rasne, spolne ali narodnostne diskriminacije in verske ali politične nestrpnosti
  • vzpodbujati dejanj, ki škodujejo zdravju in varnosti ljudi ali zaščiti okolja ali kulturne dediščine;
  • žaliti verskih ali političnih prepričanj;
  • škoditi interesom uporabnikov.

50. člen ZMed pa določa, da je za resničnost in točnost navedb oziroma podatkov v oglasu odgovoren njegov naročnik, za skladnost oglasa s tem zakonom in s programsko zasnovo medija pa izdajatelj.

Upravni in inšpekcijski nadzor nad predmetnimi določbami ZMed je v prisojnosti Inšpektorata Republike Slovenije za kulturo in medije.

ZAvMS, ki je v odnosu do ZMed specialnejši zakon (lex specialis), pa določa pravice, obveznosti in odgovornosti pravnih ter fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost ponujanja avdiovizualnih medijskih storitev (televizijskih programov) ter storitev platform za izmenjavo videov. 

ZAvMS v 20. členu tako določa, da avdiovizualna komercialna sporočila (oglaševanje), ne 
smejo:

  • škodljivo vplivati na spoštovanje človekovega dostojanstva;
  • vsebovati ali spodbujati kakršnekoli diskriminacije na podlagi spola, rase ali etnične pripadnosti, državljanstva, vere ali prepričanja, invalidnosti, starosti ali spolne usmerjenosti;
  • spodbujati vedenja ali dejanj, ki škodujejo ali bi lahko škodovali zdravju ali varnosti ljudi, zaščiti okolja ali kulturne dediščine;
  • tržiti s predpisi neskladnih izdelkov, ki niso zdravila, a se predstavljajo z lastnostmi za zdravljenje in preprečevanje bolezni, in predstavljajo tveganje za javno zdravje.

Upravni in inšpekcijski nadzor nad določbami ZAvMS je v pristojnosti Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije. 

Glede na navedeno na Ministrstvu za kulturo ocenjujemo, da je izpostavljena problematika že na ustrezen način urejena v resorni zakonodaji, zato predmetni predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo. 

Komentarji