Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Košarica pravic v zobozdravstvu naj se vrne na visoko raven

530 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

V košarico pacientovih pravic je potrebno vrniti pravice, ki so bile pred časom iz nje odvzete (npr. čiščenje zobnega kamna).

V Jugoslaviji so imeli državljani pravice, do učinkovite in široke zobozdravstvene oskrbe.

Vlada naj v košarico vrne vse pravice, ki so bile iz košarice v 30 letih odvzete.

Slovenci si zaslužijo, da imajo zdrave zobe in da jim to krije zdravstveno zavarovanje, ki ga mesečno "drago" plačujejo skozi prispevke.

Usta so vhod v organizem, v njih pa se začnejo mnoge sistemske bolezni,« se priduša predsednik sekcije za zobozdravstvo pri Slovenskem zdravniškem društvu Gorazd Sajko.

www.dnevnik.si/1042581780

52 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V Vanja se ne klanja 61 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


27. 2. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Pravice, ki sodijo v obseg obveznega zdravstvenega zavarovanja, so predmet obveznega zavarovanja, če pooblaščeni zdravnik oziroma Zavod ugotovi, da so utemeljene in so opravljene v skladu z zakonom, drugimi predpisi in s splošnimi akti Zavoda. Natančnejši obseg zobozdravstvenih storitev, ki se zagotavljajo v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja so določene v Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja1 (v nadaljevanju: Pravila) v členih 28 do 35, postopek uveljavljanja le-teh pa v členih 185 do 188. Tako imajo zavarovane osebe pravico do zdravljenja, polnjenja in nadgrajevanja zob, rentgenske diagnostike zobovja ali čeljustnic, zdravljenja vnetnih in drugih sprememb ustne sluznice, oralnokirurških in maksilofacialnih storitev ter zobnoprotetičnih pripomočkov, ki so opredeljeni v 29. členu Pravil - prevleke, nazidka z zatičkom, vlite zalivke, mostička, delne ali totalne proteze - in so odvisne od oralnega stanja zavarovane osebe. Ker so javna sredstva za zagotavljanje zdravstvenega varstva že po naravi stvari omejena, je nujna ureditev natančnega obsega storitev z določitvijo standardov in normativov, kot je na podlagi pooblastila, določenega v 26. členu Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, določeno v Pravilih. Zavarovana oseba torej lahko v breme sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja uveljavlja le (zobo)zdravstvene storitve, ki so pravica in za katere pristojni zdravnik ugotovi, da so strokovno – doktrinarno utemeljene glede na zdravstveno stanje zavarovane osebe.

V preteklosti je bilo v različnih mandatih Vlade Republike Slovenije (RS) opravljenih precej naporov za odpravo oziroma preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (DZZ). Ministrstvo za zdravje bo v okviru celovite reforme zdravstva preuredilo tudi področje financiranja. Ustrezna ureditev financiranja zdravstvenega varstva je eno izmed ključnih prioritet in zavez te vlade. Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je vključena med koalicijske zaveze. V tem sklopu se bo preučilo možnosti za nadomestitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja z drugačnim načinom zagotavljanja finančnih virov. Predlogi nadomestitve bodo predstavljeni javnosti, o njih bo tekla široka javna razprava. Predlog z najširšim konsenzom bo izbran za nadomestitev obstoječega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Komentarji