Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Palmino olje v adaptiranem mleku _ prepoved prodaje

585 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Ministrstvo za zdravje, naj spremeni zakonodajo tako, da bo prepovedalo prodajo produktov (adaptiranega mleka) za novorojenčke in dojenčke, če ta vsebujejo palmovo olje.

Zveza potrošnikov Slovenije opozarja, da lahko palmovo olje v hrani celo škoduje zdravju

www.zps.si/hrana-in-pijaa-topmenu-327/kakovost-ivil/11208-palmovo-olje-sestavina-ki-skodi-okolju-lahko-tudi-zdravju

Najmanj kar je, naj se takoj z uredbo odredi, da se z opozorilno nalepko označijo produkti, še posebej pa adaptirano mleko , ki je namenjeno novorojenčkom in vsebuje palmovo olje.

npr. www.dm.si/babylove-zacetno-mleko-za-dojencke-1-p4058172425844.html

31 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V Vanja se ne klanja 61 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


6. 4. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Na področju začetnih in nadaljevalnih formul za dojenčke velja evropska zakonodaja in sicer krovna Uredba (EU) št. 609/2013 in Delegirana uredba Komisije (EU) 2016/127 z dne 25. septembra 2015 o dopolnitvi Uredbe (EU) št. 609/2013 Evropskega parlamenta in Sveta glede posebnih zahtev za sestavo in informacije pri začetnih formulah za dojenčke in nadaljevalnih formulah ter glede zahtev za informacije o hranjenju dojenčkov in majhnih otrok, ki določata pravila glede sestave, označevanja ter oglaševanja za tovrstne proizvode. Ta zakonodaja je v celoti zavezujoča in se neposredno uporablja v vseh državah članicah.

Zakonodaja določa, da morajo biti označevanje, predstavitev in oglaševanje začetnih formul za dojenčke in nadaljevalnih formul zasnovani tako, da ne odvračajo od dojenja, saj ima materino mleko za zdrave dojenčke številne prednost. Zato si EU in njene države članice ves čas zavzemajo za podporo dojenju.

Tudi Ministrstvo za zdravje z Nacionalnim programom o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025 spodbuja izključno dojenje do 6. meseca oziroma če je možno ob ustrezni dopolnilni prehrani do 12. meseca otrokove starosti.

V določenih primerih, ko dojenje ni mogoče pa je potrebno poseči po mlečnih formulah. Osnovna sestava začetnih formul za dojenčke in nadaljevalnih formul mora zadovoljiti prehranske potrebe zdravih dojenčkov, kakor jih opredeljujejo splošno sprejeta znanstvena spoznanja za to ranljivo skupino potrošnikov. Za zagotovitev varnosti in primernosti nadomestkov materinega mleka so v skupni evropski zakonodaji določene podrobne zahteve glede sestave, ki temeljijo na najnovejših znanstvenih dognanjih ter pozitivnemu mnenju Evropske agencije za varnost hrane.

V primeru začetne formule, ki jo navajate, je palmovo olje prisotno v mešanici olj v formuli in ne kot samostojna sestavina, kar pomeni, da gre zgolj za manjši delež tega olja. Podobno sestavo, torej mešanico olj, ima večina mlečnih formul na trgu. Prav tako palmovo olje ni na seznamu prepovedanih olj v Prilogi I delegirane uredbe Komisije (EU) 2016/127.

Glede na navedeno in glede na trenutno evropsko zakonodajno ureditev, ki podrobno določa tudi označevanje nadomestkov materinega mleka menimo, da predlagane rešitve niso primerne.

Komentarji