Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Davek na zvonjenje v cerkvah

440 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Zvonjenje s cerkva je imelo v preteklosti svoj namen (opozarjanje na čas/uro).

Današnja družba se je toliko spremenila, da je zvonjenje postalo nekaj, kar nima več jasnega namena, zato ni več v javnem interesu.

Glede na to, da je za nekatere katolike zvonjenje še vedno pomembno, naj ministrstvo za okolje in prostor predpiše davek na zvonjenje.

Brezplačno naj bo dovoljeno zvonjenje za božič in veliko noč.

Zneski tega davka naj se porabijo za nujno obnovo neposredne okolice propadajočih slovenskih bolnišnic.

Tako bo na nek način zagotovljeno povračilo ljudem (npr. vernikom drugih veroizpovedi), ki jim zvonjenje nikakor ni pomembno ali jih celo moti.

V 21. stoletju je potrebno omogočiti, da pravice enih ne posegajo v pravice drugih oz. če že, naj se jim določi primerno nadomestilo za poseg v njihove pravice.

35 glasov

22 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Branko312 27 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 6. 2023

Odziv Ministrstva za okolje, podnebje in energijo

Predpisi s področja okolja in varstva pred hrupom se uporabljajo za hrup, ki ga povzročajo stalne ali občasne emisije hrupa enega ali več virov obremenjevanja okolja  z hrupom. Med vire hrupa sodijo: ceste, železniške proge, letališča in naprave, ki zaradi izvajanja industrijske, obrtne, proizvodne, storitvene in podobnih dejavnosti povzročajo v okolju stalen ali občasen hrup. Več o hrupu v okolju, vključno s predmetnimi predpisi je na voljo na spletni strani ministrstva: https://www.gov.si/teme/hrup-v-okolju/

Zvonjenje cerkvenih zvonov ni vir hrupa. Zven cerkvenih zvonov praviloma obremenjuje okolje kratkotrajno, saj običajno zvonjenje traja le nekaj minut. Bitje ure pa se običajno izvaja le od jutra do večera in ne ponoči.

Skladno z ugotovitvami Svetovne zdravstvene organizacije se fiziološki vplivi na zdravje pojavijo pri dolgotrajnem in kontinuiranem hrupu LAeq,24h višjim od 65-70 dB (A). Zvonjenje cerkvenih zvonov zato ni hrup, ki bi mu lahko pripisali škodljive učinke na zdravje ljudi.

Predlagamo, da se v primerih, ko se stanovanjske stavbe nahajajo preblizu cerkvenih zvonikov, morebitno bitje ure pa bi motilo nočni počitek, dogovorite za prilagoditev glasnosti zvonov in pogostosti bitja ure znotraj krajevnih skupnosti, občin oziroma župnij.

Na podlagi predhodno navedenih pojasnil ministrstvo meni, da predlog ni primeren.

Komentarji