Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

popis prebivalstva

669 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Predlagam vladi, da se opravi popis prebivalstva v Republiki Sloveniji.

26 glasov

9 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V verso verso 441 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 2. 2023

Odziv Statističnega urada Republike Slovenije

Statistični urad Republike Slovenije (v nadaljevanju: SURS) izvaja popise prebivalstva, gospodinjstev in stanovanj v skladu z zakonodajo Evropske unije in Letnim programom statističnih raziskovanj. Najnovejši popis je bil izveden na referenčni datum 1. 1. 2021, o čemer je SURS tudi ustrezno obvestil javnost. 

SURS od leta 2011 dalje izvaja t. i. registrski popis. Registrski popis pomeni, da se podatki o prebivalstvu, gospodinjstvih in stanovanjih pripravijo brez zbiranja podatkov na terenu. Namesto slednjega se izpelje postopek, pri katerem že obstoječe »surove« in nepovezane podatke iz različnih registrov in baz strokovno pregledamo, ustrezno povežemo in uredimo ter pripravimo tako, da lahko uporabnikom ponudimo uporabno in kakovostno statistiko, táko, ki kar najbolj realno prikazuje stanje v zvezi s prebivalstvom, gospodinjstvi in stanovanji. Slovenija je popis prebivalstva prvič izvedla na registrski način leta 2011 in ta popis velja za pomemben dosežek v razvoju slovenske državne statistike. S tem je postala Slovenija ena tedaj redkih evropskih držav, ki so do leta 2011 in v tistem letu popis prebivalstva že izvedle na tak način. V letu 2021 se je nabor držav, ki popise izvajajo registrsko, še povečal, preostale pa se prav tako pripravljajo, da naslednje popise izpeljejo na ta način.

Pomembna prednost registrskega popisa je možnost, da določene podatke zberemo, obdelamo in izpeljemo pogosteje, in ne le vsakih deset let. V Sloveniji smo po letu 2011 popis v taki obliki izvedli še v letih 2015, 2018 in 2021. Večino vsebin o prebivalcih, ki so bile nekoč samo »popisne« (npr. izobrazba, status aktivnosti), zdaj pripravljamo iz obstoječih registrskih podatkov vsako leto in uporabnikom tako ni več treba čakati nanje celo desetletje. 
SURS od leta 2011 popisne vsebine umešča v različna statistična področja, ki so brezplačno dostopna v podatkovni bazi SiStat:
•    prebivalstvo,
•    gospodinjstva in družine in
•    stanovanja.

Rezultati preteklih popisov pa so na voljo na posebni spletni podstrani Popis 2011.

Metodologija, pravne podlage in vsebine so podrobneje opisane v metodoloških pojasnilih, dostopnih na: www.stat.si/StatWeb/File/DocSysFile/8211/05-322-MP.pdf.

Komentarji