Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Omejite odhode zdravnikov iz javnega zdravstva_vrnejo naj šolnine

1571 OGLEDOV 73 KOMENTARJEV

Vlada naj sprejme ustrezno zakonodajo, ki bo omejila odhajanje zdravnikov iz javnega sistema.

Zdravniki, ki prej kot v 10 letih po zaključku šolanja odidejo iz javnega zdravstva naj v državni proračun vrnejo znesek, ki ga so ga za njihovo šolanje plačali davkoplačevalci preko državnega proračuna.

Davkoplačevalci ne plačujemo šolanja zdravnikom, zato, da bodo te odhajali v tujino ali k zasebnikom.

Torej, določi naj se pogoj (odplačno) pod katerim zdravnik lahko zapusti delo v javnem sistemu.

Razlog je nevzdržni sistem javnega zdravstva in pandemično pomanjkanje zdravnikov, ki rezultira v slabšem zdravstvenem stanju slovencev.

Rešujemo življenja, zato je takšen pogoj upravičen (ne gre za obvezno cepljenje ali obvezno testiranje na okužbe z neustreznimi testi ).

www.dnevnik.si/1043002087

149 glasov

22 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Branko312 27 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 10. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Vlada pojasnjuje, da glede financiranja izobraževanja zdravnikov veljajo enaka pravila kot za vse ostale redne študijske programe, zato parcialno urejanje financiranja izobraževanja samo za študij medicine ne bi bilo ustrezno. Je pa vračanje sredstev v primeru odhoda iz javnega zdravstvenega sistema urejeno pri izvajanju specializacij zdravnikov. Zdravniki po zaključenem študiju medicine še niso samostojni pri opravljanju zdravniškega dela, ampak morajo opraviti še specializacijo, v okviru katere se usposobijo za samostojno opravljanje svojega dela. Sredstva za opravljanje specializacije za specializante, ki opravljajo specializacijo za potrebe javne zdravstvene mreže, se zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije. Če specializant po končani specializaciji odkloni sklenitev delovnega razmerja pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti v javni zdravstveni mreži oziroma ostane zaposlen v javni zdravstveni mreži manj kot za enkratno časovno obdobje trajanja specializacije, je dolžan povrniti stroške specializacije v proračun republike Slovenije.

Komentarji