Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Slovenija brez odvisnosti od nikotina

565 OGLEDOV 40 KOMENTARJEV

Po zgledu Nove Zelandije naj se sprejme zakonodajo, ki uvaja vsakoletno povišanje zahtevane starosti za nakup tobačnih izdelkov, s čimer se zagotavlja, da ti ne morejo biti prodani ljudem, rojenim na prvi januar ali po njem leta 2009.

Predvidi naj se še še niz drugih ukrepov, da bi naredili kajenje manj dostopno. Med drugim naj zmanjšajo zakonsko dovoljeno količino nikotina v tobačnih izdelkih, te pa naj se prodajajo le v posebnih prodajalnah, in ne več tudi v običajnih trgovinah.

Prehodno naj se takoj močno dvigne trošarina na tobačne in nikotinske izdelke.

Na ta način se bo pomagalo zdravstvenemu sistemu, hkrati pa bodo ljudje bolj zdravi.

www.rtvslo.si/svet/azija-z-oceanijo/nova-zelandija-sprejela-zakon-ki-prepoveduje-prodajo-tobaka-ljudem-rojenim-po-1-januarju-2009/650901

40 glasov

28 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V Vanja se ne klanja 61 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


3. 2. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

V letu 2017 je stopil v veljavo Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI), ki  poleg tobačnih izdelkov obravnava tudi povezane izdelke - elektronske cigarete, nove tobačne in zeliščne izdelke. Tobačna politika, kot pomemben del javno zdravstvenih politik, vključuje različne ukrepe, s katerimi skuša omiliti škodljive učinke kajenja in zmanjšati uporabo tobačnih izdelkov:

  • ukrepi za zmanjševanje povpraševanja po tobaku (cene in davčni ukrepi, zaščita pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu, zakonsko urejanje vsebine tobačnih izdelkov, zakonsko urejanje razkrivanja podatkov o tobačnih izdelkih, embalaža in označevanje tobačnih izdelkov, vzgoja, obveščanje, usposobljanje in ozaveščanje javnosti, prepoved oglaševanja, promocije in sponzoriranja tobačnih izdelkov, ukrepi za spodbujanje prenehanja uporabe tobačnih izdelkov)
  • ukrepi za zmanjšanje oskrbe s tobakom (odprava vseh oblik nezakonite trgovine s tobačnimi izdelki, ukrepi za prepoved prodaje tobačnih izdelkov mladoletnim osebam, zagotavljanje podpore za nadomestne gospodarske dejavnosti)

Vse te ukrepe zajema Okvirna konvencija Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za nadzor nad tobakom, katere osnovni namen je okrepitev ukrepov za omejevanje epidemije uživanja tobaka.  Slovenija je konvencijo ratificirala 26. januarja 2005.

Komentarji